Elokuva-arvio: Tuntematon uhka -katastrofielokuva välittää ajatuksen ihmislajin hauraudesta

Jaa artikkeli
Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey ja Dustin Hoffman näyttelevät vuoden 1995 pandemiatrillerissä Tuntematon uhka, jota katsoo uusin silmin korona-aikana.
Cuba Gooding Jr., Kevin Spacey ja Dustin Hoffman näyttelevät vuoden 1995 pandemiatrillerissä Tuntematon uhka, jota katsoo uusin silmin korona-aikana. © Sub/Mtv
Viime vuosi oli kieltämättä hämmentävä, mutta kukaan ei voi sanoa, etteikö meitä olisi varoitettu. Pääsihän tuhoisa virus valloilleen jo vuoden 1995 jännärissä Tuntematon uhka.

Tuntematon uhka (Outbreak, USA 1995) -elokuvassa pandemia lähtee kiinalaisen eläintorin sijasta liikkeelle Afrikan viidakosta ja pikku apinasta. Kovin tutuiksi ovat kuitenkin käyneet sen pelottavat köhimiset, paniikkitunnelmat ja viranomaiset, jotka näyttävät suojapuvuissaan astronauteilta.

Maskitalkoisiin tai maltillisiin testausjonoihin ei tässä pandemiassa kuitenkaan tyydytä. Koska ohjaaja on toiminnan ja katastrofien spesialisti Wolfgang Petersen, ei ilman paukkuja, pyssyjä ja armeijan rynnistyksiä selvitä. Tolkun ääntä kaaoksen keskellä käyttelee tutkija Sam Daniels, joten ihmiskunnan kohtalo lepää Dustin Hoffmanin kapeahkoilla harteilla. Rene Russo on kollega ja ex-vaimo ja Morgan Freeman maltillinen kenraali. Tietenkään umpiamerikkalainen ysäritoimintaleffa ei joka käänteessä vakuuta, mutta ajatus ihmislajin hauraudesta välittyy.

***

Tuntematon uhka, ma 18.1. klo 21.00 Sub

Lue myös: Elokuva-arvio: Predator – saalistaja on Arnold Schwarzeneggerin tähdittämä action-scifipläjäys 

X