Elokuva-arvio: Vaikuttava Kapernaum – Kaaoksen lapset -elokuva kertoo Beirutin lasten karusta elämästä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kapernaum
Pääosaa esittävälle Zain Al Rafeealle kävi, kaiketi elokuvan siivittämänä, onnekkaasti: hän pääsi pakolaisena Norjaan ja kouluun. © Mooz Films/Yle
Kapernaum – Kaaoksen lapset -elokuva kertoo Beirutin slummin lasten tarinan. Miten kuvata elämää Beirutin slummeissa, kuinka yhdistää draamaa ja dokumentaatiota? Missä puhuttelee kerronta, missä vain kauhistuttaa itse aihepiiri?

Kapernaum – Kaaoksen lapset -elokuva on Nadine Labakin ohjaama, yhdysvaltalaisen tuotantorahoituksen turvaamana valmistunut lapsikuvaus ei ole kevyttä saati mukavaa katsottavaa, mutta se kykenee tekemään sen minkä elokuva ja oikeastaan vain elokuva voi.

Päähenkilö on ehkä 12-vuotias poika, kukaan ei tiedä. Katujen kasvatti yrittää salata 11-vuotiaan sisarensa ensimmäisen menstruaation ettei tätä oitis naitettaisi.

Lyöty ja väheksytty lapsi auttaa parhaansa mukaan sisaruslaumansa elättämisessä, tekee hanttihommia ja huumekauppaa. Poika saa puukotuksesta viiden vuoden vankilatuomion, mutta hänpä haastaa voimattomina vastuuntunnottomat vanhempansa oikeuteen – itsensä, lapsen, hankkimisesta.

Cannesissa voittanut Kapernaum – Kaaoksen lapset –elokuva sai 15-minuuttiset seisten annetut aplodit. Pääosaa esittävälle Zain Al Rafeealle kävi, kaiketi elokuvan siivittämänä, onnekkaasti: hän pääsi pakolaisena Norjaan ja kouluun.

****

Kapernaum – Kaaoksen lapset, ke 5.5. klo 22.45, Yle Teema & Fem 

 

X