Elokuva-arvio: Van Gogh – Ikuisuuden porteilla on visuaalisesti näyttävä draama

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Van Gogh - ikuisuuden porteilla
Visuaalisesti upean elokuvan Vincent van Goghina nähdään Willem Dafoe. © Yle
Taidemaalari-ohjaaja Julian Schnabelilla oli uutta kerrottavaa kaikkien repivien taiteilijakohtaloiden isästä Vincent van Goghista.

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla (At Eternity’s Gate) on yhdysvaltalainen draamaelokuva vuodelta 2018. Moneenhan Vincent van Gogh (1853–1890) on taipunut. Risto Räppääjä jopa muuttui tuoreimmassa filmissään iloisesti sutivaksi Vincentin reinkarnaatioksi. Schnabel taas käsittelee ylipäätään inhimillisen luomistyön vakavimpia järistyksiä.

Kausi Ranskan Arlesissa huipensi toisintekijän taiteen, mutta mursi elämänhallinnan. Vasta vuonna 2016 jaksolta paljastui rikkaan tauluröykkiön jatkoksi vuokraemännälle annettu 65 piirroksen kansio. Elokuva on odotetusti visuaalisesti upea, legendoja korjaileva. Uuvuttavasti mutta herkeämättömällä sydämellä keskitytään siihen, mitä on nähdä muuta kuin toiset.

Yli kuusikymmenvuotias Willem Dafoe tulkitsee alle nelikymppistä maalaria, mutta se ei syö vaikutusta. Olisiko jopa jännittävämpää nähdä roolissa sivuosan Mads Mikkelsen? Tosiystävää Paul Gauguinia näyttelee Oscar Isaac.

****

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla, perjantai 27.1. klo 22.15, Teema & Fem

X