Elokuva-arvio: Vertauskuvallinen Jupiterin kuu kertoo levitoivan syyrialaispakolaisen tarinan

Jaa artikkeli
Jupiterin kuu -elokuvan Gaborin roolissa on kansainvälisistä tv-sarjarooleista tuttu Merab Ninidze (vas.), Aryania näyttelee Zsombor Jéger (oik.).
Jupiterin kuu -elokuvan Gaborin roolissa on kansainvälisistä tv-sarjarooleista tuttu Merab Ninidze (vas.), Aryania näyttelee Zsombor Jéger (oik.). © Ylen kuvapalvelu
Unkarilaisohjaaja Kornél Mundruczó tarkastelee Euroopan pakolaisongelmaa kyynisesti elokuvassaan Jupiterin kuu.

 Mundruczó sai hieman mainetta vertauskuvallisella elokuvallaan White God (2014), jossa rääkätyt koirat nousivat ihmisiä vastaan järjestäytyneenä laumana. Vertauskuvallinen on myös ohjaajan viimeisin, 2017 valmistunut ohjaustyö Jupiterin kuu (Jupiter holdja, Unkari 2017), vaikka se toimiikin paremmin trillerinä.

Syyrialaispakolainen Aryania ammutaan Serbian ja Unkarin rajalla, minkä jälkeen hän huomaa kykenevänsä levitoimaan. Pakolaisleirin alkoholisoitunut lääkäri Gabor Stern ottaa Aryanin huomaansa ja alkaa käyttää häntä hyväkseen ihmeparannushuijauksessaan. Poliisi on kuitenkin miesten kintereillä, ja pian Gaborin on tehtävä valintansa: auttaako Aryania oikeasti vai hylätäkö tämä ja paeta.

Euroopan pakolaisongelman hoitoa ohjaaja tarkastelee kyynisesti: pakolaiset ovat viranhaltijoille vain paikasta toiseen siirreltäviä yksiköitä, joita voi tarvittaessa hyödyntää.

***

Jupiterin kuu, ke 18.8. klo. 22.00, Teema & Fem

X