Elokuva-arvio: Viikunanlehtiä ja lakkoilua on yhteiskunnallinen ja tasapuolisesti piikittelevä brittisatiiri

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viikunanlehtiä ja lakkoilua (S)
Peter Sellers ja Ian Carmichael nähdään brittikomedian päärooleissa. © Charter Film Productions / Yle
Sota on ohitse, ja töitä etsivä yläluokkainen britti (Ian Carmichael) päätyy setänsä tehtaalle trukkikuskiksi. Luottamusmies (Peter Sellers) saa syyn junailla työnseisauksen, joka laajenee kansallisiin mittoihin ja johtaa yllättäviinkin seurauksiin.

Sota on ohitse, ja töitä etsivä yläluokkainen britti (Ian Carmichael) päätyy elokuvassa Viikunanlehtiä ja lakkoilua setänsä tehtaalle trukkikuskiksi. Luottamusmies (Peter Sellers) saa syyn junailla työnseisauksen, joka laajenee kansallisiin mittoihin ja johtaa yllättäviinkin seurauksiin.

John Boulting ohjasi ja osin kirjoitti yhteiskunnallisen satiirin, joka kuuluu aikansa brittihuumorin merkkitöihin. Mukana on monia muitakin tähtiä, kuten Richard Attenborough, Terry-­Thomas ja Margaret Rutherford.

Samalla ryhmällä syntyi muitakin menestyskomedioita. Tehdastyön kuvauksessa on nähtävissä Charles Chaplinin ja kulutusyhteiskunnan suomimisessa Frank Tashlinin vaikutusta.

Kiintoisaksi työn tekee ajankohtaisten poliittisten tuntojen ja ammattiyhdistysliikkeen käsittely, joka piikittelee eri osapuolia ainakin näennäisen tasapuolisen oloisesti. Osaavan näyttelijäkunnan lämpimät roolisuoritukset tuovat hahmoihin ja tapahtumiin inhimillistä koskettavuutta.

***½

Viikunanlehtiä ja lakkoilua, lauantai 2.7. klo 21.00, Teema & Fem 

Lue myös: Kuka antoi käskyn pommittaa Tukholmaa helmikuussa 1944? Katso, kuinka pommikone eteni!

X