Elokuva-arvio: Vivarium on kiehtovan ahdistava naapurustoscifi – Kauhu herää, vaikka päivä paistaakin!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Vivarium
Imogen Poots ja Jesse Eisenberg näyttelevät nuorta paria, joka hankkii talon erikoiselta asuinalueelta. © Nonstop Entertainment Ab/Yle
Vivarium-tieteiselokuvassa pariskunta (Imogen Poots ja Jesse Eisenberg) muuttaa hyvin epätavalliseen lähiöön.

Nuorekas pariskunta saapuu katsomaan omaa taloa esikaupunkialueelta, jollaisia on kai maailma täynnä. Paitsi, ettei mikään ole ihan kuin tämä: tyyppitalot ovat kuin toistensa kopioita silmänkantamattomiin.

Samanlaiset pastellinvihreät seinät, samanlaiset trimmatut pikku pihat ja samanlainen pihapolku kadun varteen. Joka ei vie minnekään. ”Tässä on taloa loppuiäksi”, mainostaa outo esittelijä ja taitaa tarkoittaa sitä kirjaimellisesti.

Startti on kiehtovan ahdistava. Imogen Pootsin ja Jesse Eisenbergin pariskunta joutuu jäämään taloonsa, koska ei löydä reittiä pois. Naapureita ei näy. Aamulla ulko-ovelle ilmestyy pahvilaatikko, jossa on vauva.

Lorcan Finneganin mysteeridraamaan pakkautuu yhteiskunnassa tuttuja paineita kodista, perheestä ja vanhemmuudesta – ylipäätään elämästä, joiden mallin ovat jotkut muut säätäneet jo etukäteen.

Kieltämättä Vivarium hieroo keinotekoisen elämän ideaa vasten katsojan naamaa, mutta sen kuvat kyllä jäävät jonnekin takaraivoon kummittelemaan. Kauhu herää, vaikka päivä paistaakin.

***

Vivarium, lauantai 11.6. klo 22.30, Teema & Fem

X