Elokuva-arvio: Warren Beattyn elokuva Punaiset voitti kolme Oscaria

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Punaiset, kuvassa Jack Nicholson, Diane Keaton ja Warren Beatty.
Punaiset, kuvassa Jack Nicholson, Diane Keaton ja Warren Beatty. © Yle kuvapalvelu
Jack Nicholson, Diane Keaton ja Warren Beatty näyttelevät päärooleja Beattyn ohjaamassa historiallisessa draamassa Punaiset.

Näyttelijä, filmitähti Warren Beatty, 83, ohjasi urallaan puolisen tusinaa elokuvaa, joista ehdottomasti kunnianhimoisin on 1981 valmistunut, kolme Oscaria voittanut Punaiset . Liberaali Beatty kuvaa elokuvassaan amerikkalaista journalistia John Reediä, joka koki henkilökohtaisesti Venäjän vallankumouksen paikan päällä vuonna 1917. Samalla Punaiset on tarina nuorena kuolleen Reedin suhteesta vaimoonsa Louise Bryantiin, joka oli toimittaja, kirjailija ja varhainen feministi.

Pitkä, rönsyilevä ja vähän muodoton elokuva luotaa niitä ideologisia ja psykologisia kysymyksiä, joita amerikkalainen älymystö kävi läpi viime vuosisadan alkupuolella, jolloin sosialismi ja kommunismi vielä näyttivät toimivilta vaihtoehdoilta röyhkeälle kapitalismille. Beattyn oma suoritus Reedin roolissa on hänelle ominaiseen tapaan aika yksi-ilmeinen, mutta Diane Keaton on hyvä Louise Bryantina. Jack Nicholson käväisee näytelmäkirjailija Eugene O’Neillin roolissa, ja bolshevikkipoliitikko Grigori Zinovjeviä esittää kirjailija Jerzy Kosinski, joka on nyt ajankohtainen romaaninsa Kirjava lintu filmatisoinnin kautta.

Punaiset oli vielä niitä elokuvia, joissa Suomi sai esittää Venäjää ja Helsinki milloin Pietaria, milloin Moskovaa.

***½

Punaiset, la 5.12. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Kylmä sota on rakkaustarina sosialismin keskellä

X