Elokuva-arvio: Yli kahdeksankymppisen Robert Redfordin graniittinen charmi kantaa Viimeinen herrasmies -elokuvaa komeasti

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Viimeinen herrasmies
Sissy Spacek ja Robert Redford nähdään David Coweryn rikoselokuvan päärooleissa. © Eric Zachanowich / Yle
Tosipohjainen draamakomedia pankkirosvosta, joka paettuaan 70-vuotiaana vankilasta aloittaa uuden ryöstösarjan.

Viimeinen herrasmies (The Old Man & The Gun) on yhdysvaltalainen rikoselokuva vuodelta 2018. Elämäntapapankkiryöstäjän tarina on ajaton työ 1970-luvun elokuvien hyvein. Sen voi suoraan katsoa 70-lukupastissiksi ja kauniiksi ylistykseksi Robert Redfordille.

Tekoaikaan jo yli kahdeksankymppisen Redfordin (Puhallus, Presidentin miehet) suorastaan graniittinen charmi kantaa elokuvaa komeasti. Redford ei ole mikä hyvänsä filmitähti. Häntä arvostetaan USA:n asiallisimman elokuvafestivaalin Sundancen perustajana, eikä Redford vanhemmitenkaan ole kuluttanut mainettaan joutavissa elokuvissa.

Ohjaaja-käsikirjoittaja David Cowery pystyttää elokuvan uraviittauksille. Myös Sissy Spacekin läsnäolo lisää asianmukaista fiilistä. Tositarinan Forrest Tucker tehtaili kyltymättömästi pankkiryöstöjä ja esittäytyi niissä aina silmiinpistävän kohteliaasti ja hyväntuulisesti. Nuorempikin vahvistus on valittu tyylitajulla – Casey Affleck vetoavan surusilmäisenä poliisina yrittää päästä perille erikoislaatuisesta senioririkollisesta.

***1⁄2

Viimeinen herrasmies, perjantai 27.5. klo 21.50, Teema & Fem

Lue myös: Nuori Väinö Linna halusi rahaa – Vihjaili jopa ryöstävänsä pankin: ”Ellei muu auta niin minä nostan dynamiittishekillä pankista rahaa” 

X