Elokuva-arvio: Yöpartio -elokuvaa rytmittää Bulgarian jälkisosialistinen alakulo

Jaa artikkeliTilaa Seura
Yöpartio.
Yöpartio. © Yle kuvapalvelu
Bulgarialaispoliisien yöllisessä partioinnissa elokuvassa Yöpartio on rosoista realismia. Elokuva herättelee myötätuntoa.

Elokuvassa Yöpartio partiopoliisi Ivo (Assen Blatechi) rupattelee parinsa kanssa kommunismin ajan seksistä ja naisten orgasmeista. Polulla tulee vastaan kuolleen narkkarin ruumis, joka nostetaan muina miehinä makoilemasta toisen poliisipiirin puolelle.

Stephan Komandarev polkaisee elokuvansa (V krag, Bulgaria 2019) käyntiin tarantino­maisilla ironioilla, mutta puskissa odottelee Bulgarian jälkisosialistinen alakulo. Vaikka Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivä lähestyy, on juhlaan syytä niukasti. Pääkaupunki Sofian yö on pimeä, ja kolmen päivystävän partion mukana siitä saadaan aika edustava kattaus.

Liikkeellä ovat itsemurhakandidaatit, ihmisten salakuljettajat, romanit ja eksyneet dementikot. Pitkissä, katuja mittailevissa otoksissa paljastuu, että poliisit ovat yhtä inhimillisiä ja kolhuisia hahmoja kuin heidän asiakkaansa. Pelkkää kurjuuksien kokoontumisajoa ei Komandarev kuitenkaan tehnyt. Yöpartiossa on kuin onkin myötätuntoa. Jos ihmiset alkavat välittää toisistaan, on parempi yhteiskunta sittenkin idullaan.

****

Yöpartio, ke 3.3. klo 21.45 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: The International on kuvaus rahamaailman pimeästä puolesta

X