Elokuvakriitikko Pauline Kaelin kehuma Carrie on kauhuelokuvien klassikko

De Palman Hitchcock-vaikutteet ovat läsnä Carrie -elokuvan kerronnassa, samoin Kingin tuotannosta tutut amerikkalaisen idyllin alta löytyvät julmat sävyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Carrieta ja hänen äitiään esittävät Sissy Spacek ja Piper Laurie saivat roolitöistään Oscar-ehdokkuudet.

De Palman Hitchcock-vaikutteet ovat läsnä Carrie -elokuvan kerronnassa, samoin Kingin tuotannosta tutut amerikkalaisen idyllin alta löytyvät julmat sävyt.
Teksti: Arto Pajukallio ja Pertti Avola

Pauline Kael (1919–2001, kuvassa Felipe Muhrin maalaamana) teki elämäntyönsä Yhdysvaltain tunnetuimpana elokuvakriitikkona, arvostettuna, kiisteltynä ja pelättynä. Hän ei jäänyt tutkijankammioihin vaan astui kameroiden eteen. Hän rakasti yksityisiä keskusteluja ja julkisia väittelyjä, eikä epäröinyt olla hyökkäävä, provosoiva tai julmakaan. Kuvia kumartelematta hän muodosti omat mielipiteensä ja sekä loukkasi että ihastutti monia merkkitaiteilijoita.

Monella tapaa Kael saattoi edustaa juuri sitä, mikä kriitikoissa henkilöinä usein ja edelleen nähdään yksiselitteisesti kliseisen vääränä, eikä runsaasti haastattelulausuntoja ja elokuvanäytteitä sisältävä henkilökuva yritä torpata tätä näkemystä. Ohjelmassa siteerataan kolmetoista kirjaa käsin kynäilleen Kaelin tunnettuja arviopätkiä, mutta hänen tyylistään ja analyysiensä laajemmasta sisällöstä ei voi muodostaa tarkempaa kokonaiskäsitystä.

Sääli, mutta silti innostavaa. Siksikin että lienee turha odottaa kenestäkään suomalaisesta kulttuurikriitikosta tehtävän dokumenttia.

Pauline Kael 1919–2001, kuvassa Felipe Muhrin maalaamana.

Pauline Kael 1919–2001, kuvassa Felipe Muhrin maalaamana.  Felipe Muhr / Yle

Carrie

1970-80 -lukujen keskeinen amerikkalaisohjaaja Brian De Palma oli tehnyt elokuvia jo ennen elokuvaa Carrie, mutta sen menestys toi ohjaajalle vapautta jatkossa. Stephen Kingin ensimmäiseen julkaistuun romaaniin perustuva Carrie on kertomus koulukiusatusta tytöstä, joka elää kiihkouskonnollisen äitinsä sorron alla. Carriella on telekineettisiä voimia, joita hän vähitellen oppii hallitsemaan, kunnes päästää ne kaikella voimalla piinaajiensa kimppuun.

Elokuva on ansaitusti kauhuelokuvan klassikko, mutta myös paljon muuta: kuvaus amerikkalaisen pikkukaupungin kuristavasta ilmapiiristä, koulun armottomasta nokkimisjärjestyksestä, tytön naiseksi tulosta ja uskonnollisuudeksi naamioidusta sadismista.

****

What She Said: The Art of Pauline Kael, la 15.2. klo 21.01 Yle Teema & Fem 

Carrie, la 15.2. klo 22.32 Yle Teema & Fem

Lue myös: Elokuva-arvio: Ihmispaholaiset-kauhuelokuva on vaikuttava kokemus – 1970-luvun pessimismi huipentuu hyytävään loppukohtaukseen

X