Emmy-palkittu dokumentti Kalliokiipeilyn kapinalliset on herkkua muillekin kuin alan intohimoisille harrastajille

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Kutonen

Amerikkalainen vastakulttuuri on 1950-luvun puolivälin jälkeen löytänyt monia väyliä. Peter Mortimerin ja Nick Rosenin monilla festivaaleilla palkittu dokumentti Kalliokiipeilyn kapinalliset (2014) esittelee yhden erikoisemmista. 1950-luvun puolivälissä joukko nuoria miehiä kyllästyi ihannoituun keskiluokkaisuuteen ja siirtyi harrastamaan kalliokiipeilyä ensin lähiseutujensa maisemiin ja viimein Yosemiten kansallispuistoon. Vuosikymmenien kuluessa kalliokiipeilystä Yosemitessa on tullut paitsi intohimoisten harrastajien lähes uskonnollinen elämys, myös sitkeästi kapinaleimansa säilyttänyt alakulttuurin muoto.

Mortimerin ja Rosenin dokumentti palkittiin Emmyllä visuaalisesta ilmeestään, eikä turhaan. Siinä on hyödynnetty kekseliäästi ja upeasti vanhoja valokuvia ja luotu puhuvien päiden lomaan eloisa, aiheen vastakulttuuri-imagoa hauskasti myötäilevä kuvakerronnan tyyli.

Kronologisesti etenevässä Kalliokiipeilyn kapinallisissa harrastuksestaan kertovat vanhojen partojen lisäksi nuoremmat Yosemitessa perinnettä jatkavat kiipeilijät.

Kalliokiipeilyn kapinalliset, 11.8, klo 21.10, Kutonen

X