Ensimmäiset mustat diplomaatit -dokumentti antaa oppitunnin suurlähettiläistä ja ristiriitaisesta tilanteesta, jossa he tehtäviään hoitivat

Samalla kun ensimmäiset mustat diplomaatit kokivat syrjintää kotimaassaan, he edustivat Yhdysvaltoja korkeina virkamiehinä ulkomailla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Yksi ensimmäisistä mustista USA:n diplomaateista oli Carl Rowan, joka toimi suurlähettiläänä Suomessa Kekkosen kaudella vuosina 1963-64.

Samalla kun ensimmäiset mustat diplomaatit kokivat syrjintää kotimaassaan, he edustivat Yhdysvaltoja korkeina virkamiehinä ulkomailla.
Teksti: Pertti Avola

Yhdysvaltalainen dokumentti Ensimmäiset mustat diplomaatit tarjoaa kiinnostavan historian oppitunnin. Se kertoo Yhdysvaltojen ensimmäisistä mustaihoisista suurlähettiläistä ja siitä ristiriitaisesta tilanteesta, jossa he tehtäviään hoitivat.

Edward Dudley, Terence Todman ja Carl Rowan olivat diplomaatteja kylmän sodan aikana, jolloin sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto kamppailivat puolueettomien maiden sieluista. Yhdysvallat mainosti itseään tasa-arvon, demokratian ja vapauden maana, mutta maan sisäinen sekä hallinnollinen että rakenteellinen rasismi söi jatkuvasti sen uskottavuuta maailman silmissä.

Mustina amerikkalaisina Dudley, Todman ja Rowan tiesivät, mitä tämä rasismi oli ja kokivat sitä myös itse myös ulkoministeriössä, joka aluksi lähetti mustia diplomaatteja vain suhteellisen merkityksettömiin, pääosin mustien asuttamiin maihin. Yleneminen valkoisten hallitsemissa virastoissa oli mustille myös varsin vaikeaa.

Dokumentti kertaa näiden kolmen miehen uraa ja saavutuksia selkeästi perheenjäsenten ja asiantuntijoiden haastatelujen ja arkistofilmien kautta. Meillä tunnetuin oli aikoinaan Rowan, joka toimi Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläänä vuosina 1963–64.

Historia: Ensimmäiset mustat diplomaatit, keskiviikko 23.11. klo 19.00, TV1 

X