Epäilyksen siemen, Onnettomuus: Kohtalokkaita onnettomuuksia pienissä kylissä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Cush Jumbo, David Tennant ja Matthew McNulty nähdään Epäilyksen siemen -draaman pääosissa.
Cush Jumbo, David Tennant ja Matthew McNulty nähdään Epäilyksen siemen -draaman pääosissa. © Yle Kuvapalvelu
Skotlantiin ja Walesiin sijoittuvien uusien brittisarjojen Epäilyksen siemen ja Onnettomuus lähtöasetelma on yllättävän samanlainen.

Britanniassa tehdään useita tv-sarjoja, kuten Epäilyksen siemen ja Onnettomuus, joiden tapahtumapaikkana on Skotlanti tai Wales. Usein niiden paikallisväriä haalistaa se, että pääosissa on lukuisista muista brittisarjoista tuttuja näyttelijöitä, eikä seutujen omaa kieliperintöäkään kovin usein käytetä hyödyksi.

Maisemia sen sijaan käytetään sekä tunnelman luojina että paikallisuutta korostamaan.
Walesiin sijoittuvista sarjoista meillä on viime vuosina nähty muun muassa synkät rikossarjat Savuava ase, Syrjäinen maa ja Varjojen maa. Skotlantiin taasen ovat sijoittuneet Shetlandsaarten murhat sekä äskettäinen Tukalat paikat.

Epäilyksen siemen: Tragedia skottikylässä

Daisy Coulam on kirjoittanut jaksoja muun muassa Eastenders– ja Casualty-sarjoihin. Grantchester oli hänen ensimmäinen kokonaan itse kehittelemänsä sarja. Tämän vuoden alussa sai ensiesityksensä Britanniassa Coulamin neliosainen minisarja Deadwater Fell eli Epäilyksen siemen.

Skotlantilaisessa pikkukylässä vietetään iloista kyläjuhlaa, mutta juhlien päätyttyä yöllä syttyy kohtalokas tulipalo. Siinä menehtyvät paikallisen lääkärin Tom Kendrickin vaimo ja kolme pientä tytärtä.

Kun selviää, että koko perhe oli nukutettu ruiskeella ennen onnettomuutta, kylässä alkaa kuhina. Kaikki uskovat asialla olleen jonkun ulkopuolisen mielenvikaisen, mutta pian rupeaa näyttämään siltä, että Tomin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta vuosia kärsinyt vaimo oli huumannut itsensä ja perheensä ja sytyttänyt talon tuleen.

Sarjan aloituskuvio on tuttu: ensin esitellään idylli, sitten mennään tragedian kautta sen taakse ja aletaan kaivella yhteisön pieniä ja isompia salaisuuksia. Epäilyksen siemen ei ole huono sarja, mutta ei liioin kovin omaperäinen.

Tuttuja sarjanaamoja ovat tohtori Kendrickiä esittävä David Tennant ja kylän konstaapeli Simon Campbellin roolissa nähtävä Matthew MacNulty.

Pettäviä rakenteita

Astetta rankempaa draamaa tarjoaa niin ikään neliosainen, Jack Thornen käsikirjoittama sarja Onnettomuus, jossa ollaan kuvitteellisessa walesilaisessa kylässä nimeltä Glyngolau.

Tämäkin sarja alkaa kyläilottelusta, jonka aikana remontoinnin kohteena olevassa suuressa tehdaskompleksissa sattuu kaasuräjähdys. Paikalliset teinit ovat kokoontuneet rakennukseen maa-laamaan graffiteja, kun räjähdys tapahtuu. Vain yksi heistä, kampaaja Polly Bevanin ja hänen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimivan Iwan-miehensä kapinallinen tytär Leona jää henkiin.

Lapsensa menettäneet vanhemmat ovat katkeria Bevaneille koska Leona jäi ainoana eloon, mutta eniten kylän viha kohdistuu Kallbridge-yhtiöön, joka on remontoinut tehdaskompleksia japanilaisfirman käyttöön. Syntipukiksi nousee Kallbridgen varapääjohtaja Harriet Paulsen. Loppujen lopuksi kysymykseksi nousee se, mitkä tekijät johtivat siihen, että teräsvahvisteinen rakennus sortui räjähdyksessä kokonaan.

Onnettomuudessa on paljon samaa kuin Epäilyksen siemenessä, mutta se on rosoisempi ja tuoreemman oloinen. Tässäkin sarjassa keskeisissä rooleissa on tunnettuja sarjatähtiä, kuten Pollyn roolissa Sarah Lancashire ja Harriet Paulsenina Vallan linnake -sarjan tanskalaisnäyttelijä Sidse Babett Knudsen.

Kumpikaan sarja ei ole mikään ehdottomasti nähtävä täysosuma, vaan ne edustavat brittiläisen tv-tuotannon hyvää keskitasoa, sitä samaa mitä meilläkin on nähty paljon. Joskus tuntuu, että vähän liikaakin.

Onnettomuus, pe 14.8. klo 21.05 Tv1

Epäilyksen siemen, la 15.8. klo 21.00 Tv1

Lue myös: Kahdeksanosainen sarja Barkskins pohjautuu historialliseen suurromaaniin

X