Eristyksissä – Koronasarja muistuttaa ihmiselämän tragikoomisuudesta

Minttu Mustakallio näyttelee pääroolin Alli Haapasalon ohjaamassa lyhytelokuvassa Eristyksissä. ”Ystävystyimme Mintun kanssa, kun vedimme kameranäyttelemisen kurssia Tampereen yliopistossa”, Haapasalo kertoo. © HBO Nordic
Alli Haapasalo ohjasi yhden Eristyksissä -sarjan lyhytelokuvista, jotka kertovat korona-ajan arjesta. Valmista tuli ennätysajassa.

Huhtikuun puolivälissä ohjaaja Alli Haapasalo ei vielä osannut aavistaa, että tekisi joskus elokuvan koronasta. Sitten tuli puhelu, jossa hänet kutsuttiin mukaan HBO Nordicin Eristyksissä-sarjaan.

”Ei tullut mieleenkään kieltäytyä, vaikka minulla oli kädet täynnä töitä seuraavan pitkän elokuvani kanssa. Korona-aihe oli ajankohtaisuudessaan niin houkutteleva, samoin HBO Nordic alustana”, Haapasalo sanoo.

Huhtikuun lopussa Haapasalo istui alas kirjoittamaan Eristyksissä-lyhytelokuvansa käsikirjoitusta. Kaksi kuukautta myöhemmin elokuva oli viimeisiä jälkitöitä myöten valmis.

Haapasalo toteaa, että projekti oli helppo toteuttaa ripeästi, koska siinä oli toisaalta selkeä konsepti, toisaalta riittävästi vapautta.

Eristyksissä on kaikkien aikojen ensimmäinen HBO-tuotanto. Kaikki sarjan elokuvat kertovat tavalla tai toisella koronasta ja eristyksissä olemisesta. Näiden raamien sisällä jokainen käsikirjoittaja-ohjaaja sai toteuttaa omia ideoitaan.

”Ei siis käyty läpi niin sanottua kehittelyhelvettiä, jossa kaikilla riittää kommentteja. Toki sain nytkin erittäin hyvät kommentit dramaturgi Laura Immoselta, mutta prosessissa ei kuhnailtu yhtään. Oli viehättävää ja virkistävää työskennellä vaihteeksi niin, ettei ehtinyt jäädä hirveästi vuodattamaan sydänvertaan.”

Haapasalon lisäksi elokuvia ohjasivat AJ Annila, Aleksi Salmenperä, Mikko Kuparinen, Mika Kurvinen, Teemu Nikki ja Marja Pyykkö.

Eristyksissä pääosassa koronakyttääjä

Haapasalo kirjoitti Eristyksissä-elokuvansa aiheesta, joka oli mietityttänyt häntä jo korona-ajan alussa: ihmisen suunnaton tarve olla oikeassa ja tuomita niitä, jotka toimivat toisella tavalla.

”Huomasin heti hallituksen ensimmäisen tiedotustilaisuuden jälkeen ympärilläni kauhean voimakkaita ääniä, jotka kertoivat, miten pitää toimia ja miten ei saa toimia. Se ihmetytti. Miten he voivat tietää asiat noin varmasti, kun minulla on pelkkiä kysymyksiä?”

Näistä pohdinnoista syntyi Haapasalon elokuvan päähenkilö, yksin elävä graafikko, josta kehkeytyy naapureitaan paheksuva ja tuomitseva koronakyttääjä.

Haapasalo pyrkii katsomaan päähenkilöään lämmöllä, myötätunnolla ja huumorilla. Mustavalkoinen oikeamielisyys on yksi selviytymiskeino, mutta se voi olla ihmiselle itselleenkin raskasta.

”Jos ärsyynnyn tuomitsijoista, olisi vähän ironista tehdä elokuva, jossa tuomitsen tuomitsijat”, Haapasalo toteaa.

Lasten ohjaaminen jännitti

Haapasalon elokuva muistuttaa ihmiselämän tragikoomisuudesta ja siitä, ettei kukaan jaksa aina olla looginen ja järkevä. Mukana on myös tosielämästä napattuja vuorosanoja.

”Yksi repliikki on suoraan keskustelusta, jossa vauhkosin veljelleni siitä, ettei äitini noudattanut koronamääräyksiä tarpeeksi tiukasti.”

Kyttääjää näyttelee Minttu Mustakallio ja hänen hampaisiinsa joutuvaa naapuria Elena Leeve. Leeven lapsina nähdään hänen oma jälkikasvunsa Varpu ja Onni.

”En ole ennen ohjannut lapsia, joten se jännitti minua hirveästi. Varpu ja Onni olivat kuitenkin aivan ihania ja karismaattisia, puhdasta kultaa. Oli tietysti älytön päätös minulta kirjoittaa elämäni ensimmäiset lapsiroolit elokuvaan, joka on räätälöity tiukkaan aikatauluun”, Haapasalo nauraa.

Eristyksissä, su 19.7. HBO Nordic

Lue myös: Tulen morsian – Tv-sarjaversio noitavainoista Ahvenanmaalla