ESPN-dokumentti: Elämän juoksu – Meksikossa Rarámurien auttamiseksi aloitettu ultramaraton kaupallistui eikä kansan ahdinko juuri helpottunutkaan

Jaa artikkeliLähetä vinkki
ESPN-dokumentti: Elämän juoksu
Kansainvälisellä ultramaratonilla oli alkujaan hyvä tarkoitus. © MTV
Rarámurien ahdinko ei ole juuri helpottunut, vaikka kansainvälinen ultramaraton aloitettiin kansan auttamiseksi.

ESPN-dokumentti: Elämän juoksu kertoo Uriquessa Meksikossa järjestettävästä ultramaratonista, mutta ennen kaikkea se on tarina juoksukyvyistään kuulusta tarahumara- tai oikeammin rarámuri-kansasta.

Amerikkalainen Micah True organisoi kansainvälisen ultramaratonin rarámurien auttamiseksi ja heidän kulttuurinsa tukemiseksi. Truen kuoltua 2012, kilpailu alkaa olla läpeensä kaupallistunut, eikä rarámurien ahdinko ole juuri helpottunut. Kansan maissisadoista riippuvaa elämää hankaloittavat ilmastonmuutos ja huumekartellit, jotka haluavat rarámurien maat huumekasvien viljelyyn.

Rarámuri-juoksijat Silvino Cubesare, Catalina Rascon ja Irma Chavez nousevat dokumentissa kansan sitkeyden ja peräänantamattomuuden vertauskuviksi. Silti katsojalle jää surullinen tunne siitä, että nykyajan ahneus ja väkivalta ovat jyräämässä kansan, jonka onnistui aikoinaan paeta vuorien kätköön jopa espanjalaisilta valloittajilta.

Uriquen juoksutapahtumaakin huumekartellit ovat jo häirinneet, ja Christopher McDougallin kirjan Born to Run suosion jatkuvasti kasvattama tapahtuma alkaa muistuttaa räikeää markkinatilaisuutta.

ESPN-dokumentti: Elämän juoksu, maanantai 15.11. klo 23.05, MTV3

X