Etäisten laaksojen mies – Western vaiteliaasta asesankarista

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Myyttinen sankari Shane saapuu auttamaan pientilallisen perhettä. Rooli oli Alan Laadin uran kohokohta.
Myyttinen sankari Shane saapuu auttamaan pientilallisen perhettä. Rooli oli Alan Laadin uran kohokohta. © Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu
Etäisten laaksojen mies -elokuvan tarina perustuu Jack Schaeferin romaaniin, josta käsikirjoituksen muokkasi tunnustettu lännenkirjailija A.B. Guthrie Jr.

Ohjaaja George Stevensin Etäisten laaksojen mies on lännenelokuvan ehdottomia klassikkoja.  Sinänsä tarinassa salaperäisestä muukalaisesta, joka auttaa pientilallisen perhettä häijyä karjaparonia vastaan, ei ole mitään erikoista, mutta Stevensin onnistui laatia aiheesta erinomaisen kaunis myyttinen western.

Stevensin tapauksessa harvemmin huomioidaan hänen hieno kykynsä käyttää maisemaa kuin yhtenä elokuvan tärkeistä henkilöistä. Etäisten laaksojen miehessäkin vakuuttaa elokuvan harkittu visuaalinen ilme ja ihmisten sijoittelu osaksi maisemaa. Päähenkilö Shane on kuin legendaarisen lännensankarin kiteytymä, erämaasta tullut ja sinne palaava rajaseudun henki, jonka onnistuu paitsi päihittää pahikset, myös opettaa pieni poika arvostamaan työteliästä isäänsä.

Alan Ladd ei ollut kummoinen näyttelijä, mutta Shanen rooliin hänen vaaleutensa ja komeat kasvonsa istuvat hyvin. Jack Palance on mainio pahan pyssymiehen perikuva.

*****

Etäisten laaksojen mies, to 12.12. klo 21.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Hopeatähti -lännenelokuvassa kyynistynyt mies palaa vähitellen yhteisön jäseneksi

X