Eurovision: Europe Shine a Light – Konsertti korvaa euroviisut

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Europe Shine a Light
Mikko Silvennoinen ja Krista Siegfrids saavat koronarajoitusten vuoksi kutsua Euroviisustudioonsa vain neljä vierasta. Jollei kukaan sairastu, vieraina nähdään Aksel Kankaanranta (kuvassa), Hanna Pakarinen, Krisse Salminen ja Helsingin-viisujen monikameraohjaaja Timo Suomi. © Miikka Varila/ Yle Kuvapalvelu
Euroviisujen tilalla nähdään tänä keväänä yhteiseurooppalainen Europe Shine a Light -konsertti. Ylen kommentaattori Mikko Silvennoinen toteaa, että viisujen järjestäminen musiikkivideokilpailuna olisi ollut epätasa-arvoinen ratkaisu.

Ensin tuli pettymys: Euroviisut on peruttu! Sitten virisi toivo: voisimmeko me tehdä jotain muuta kivaa yhdessä? Näin syntyi Europe Shine a Light -konsertti.

”Fanien keskuudessa alkoi heti peruutusilmoituksen jälkeen kova kuhina. Kaikki pohtivat, mitä voisimme järjestää euroviisujen sijasta”, kertoo Ylen euroviisukommentaattori Mikko Silvennoinen.

Asiaa ryhdyttiin puimaan myös virallisemmilla tahoilla. Muun muassa Yleisradion UMK-tiimi pohti, millaista ohjelmaa teeman ympärille saisi rakennettua Suomessa.

Samoja pohdintoja käytiin tv-yhtiöissä ympäri Euroopan, ja yhä useammat ottivat yhteyttä viralliseen euroviisuorganisaatioon EBU:un. Tästä kehkeytyi Europe Shine a Light -konsertti, jossa nähdään katkelmat kaikkien 41 maan kappaleista ja kuullaan edellisvuosien voittajia.

Silvennoinen ymmärtää hyvin, että EBU päätti järjestää konsertin, vaikka kisa olisi ainakin teoriassa voitu käydä etäyhteyksin tai musiikkivideoilla.

”Kyllä euroviisuihin kuuluu liveshow, jossa kaikilla on käytössään sama iso lava ja kaikki esiintyvät samoilla reunaehdoilla. Minusta olisi ollut tosi epäreilua panna videot kilpailemaan keskenään, kun kyseessä kuitenkin on laulukilpailu”, Silvennoinen sanoo.

Europe Shine a Light: Valtavat erot budjeteissa

Epätasa-arvoa musiikkivideokilpailuun olisi Silvennoisen mukaan tuonut se, että kilpailijamaat eivät olisi ehtineet valmistautua siihen kunnolla. Käytännössä kisassa olisi esitetty esikatseluun tuotettuja materiaaleja.

”Jotkut maat ovat tehneet tosi hienot ja kalliit videot, kun taas toiset ovat kuvanneet videonsa pienellä budjetilla, ehkä jopa maan omassa viisufinaalissa.”

Sitä Silvennoinen kuitenkin toivoi pitkään, että euroviisut olisi siirretty. Myös tämä olisi kuitenkin ollut hankala ratkaisu tilanteessa, jossa on epävarmaa, miten ja milloin koronarajoituksia puretaan eri puolilla Eurooppaa.

Finaalin siirtäminen olisi lisäksi jättänyt voittajamaalle varsin vähän aikaa valmistautua seuraavien kisojen järjestämiseen.

”Minusta tämä oli lopulta oikea ja selkeä päätös”, Silvennoinen toteaa.

Hiljainen kommentaattori saa kehuja

Vaikka varsinaiset euroviisusemifinaalit ja -finaali peruttiin, Ylen UMK-työryhmä rakensi ruutuun kolmen illan viisukokonaisuuden.

Silvennoinen ja hänen kommentaattoriparinsa Krista Siegfrids ovat juontaneet Ylen Olohuone -lähetyksiä torstaista lähtien. Torstaina nähtiin kaikkien maiden esikatseluvideot, ja suomalaiset pääsivät äänestämään suosikkinsa kappaleista.

Perjantaina kuultiin viisutoivekonsertti ja uusittiin Ateenan-viisut, joissa Lordi edusti voitokkaasti Suomea. Lauantaina ennen yhteiseurooppalaista konserttia nähdään vielä uusintana Helsingin-euroviisut ja pidetään Euroviisustudio.

Silvennoinen ja Siegfrids kommentoivat Europe Shine a Light -konserttia eurooppalaisten mainoskatkojen aikana samaan tapaan kuin perinteisiä euroviisukilpailujakin.

”Tämä lähetys on tosin niin täynnä ohjelmanumeroja, että tuskin voimme sen aikana paljon puhua. Olen oppinut, että suomalaiset eivät tykkää yhtään päällepuhumisesta. Mitä enemmän olen hiljaa, sitä parempaa palautetta saan kommentaattorin työstäni”, Silvennoinen myhäilee.

Eurovision: Europe Shine a Light, la 22.00 Tv2

Lue myös: Yle Live: Musiikkifilmien ilta täynnä erikoisesityksiä Suomen parhailta bändeiltä ja artisteilta

X