Eurovision laulukilpailu: Eurooppa laulaa, joikaa ja pelastaa maailman

Suomen Darude on tämän vuoden euroviisujen kuuluisin kisaaja. Israelissa kilpailevien 41 maan edustajien joukkoon mahtuu aika erikoisiakin ilmestyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Darude ja Sebastian Rejman edustavat Suomea globaaleja ongelmia käsittelevällä Look Away -kappaleella.

Suomen Darude on tämän vuoden euroviisujen kuuluisin kisaaja. Israelissa kilpailevien 41 maan edustajien joukkoon mahtuu aika erikoisiakin ilmestyksiä.
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Kun Israelin Netta voitti viime vuonna euroviisut, ennustettiin seuraavan vuoden kisoista boikotoinnin typistämiä. Suomessakin ryhdyttiin keräämään nimilistoja Israel-boikotin puolesta, mutta lopulta vain Bulgaria ja Ukraina vetäytyivät – eivätkä nekään poliittisiin syihin vedoten.

Nelinkertaisella viisuvoittajalla Israelilla riittää yhä ystäviä ja vetovoimaa. Viisuhenkeä osoittaakseen järjestävä yleisradioyhtiö kutsui Euroopan Yleisradioliiton eli EBUn jäsenistön arabimaita mukaan kilpailuun, mutta innostusta ei löytynyt.

Darude tiistain semifinaalissa

Viisuviikko käynnistyy vauhdilla tiistaina, kun ennakkoon kisan suurin nimi, Suomen Darude ja edustuslaulumme Look awayn solisti Sebastian Rejman taistelevat finaalipaikasta. Kuuluisuus ei takaa menestystä, ja lopputulos jää lavatoteutuksen varaan.

Huomattavasti suuremman muistijäljen jättää heti Daruden perään esiintyvä Puolan lauluyhtye Tulia. Folk-henkisistä puolalaiskailottajista lähtee todellakin ääntä kuin pienestä kylästä.

Esiintymisnumerolla 15 kilpaileva Portugalin Conan Osiris tarjoaa kunnon friikkisirkuksen: kännyköistä kertova etnografinen kuvaelma Telemóveis on euroviisuhistorian kummallisin ja kiehtovin esitys. Laulukimaran loppupuolella esiintyvä Islannin nahkaremmiheviyhtye Hatari örissee suomalaisten sydämiin.

Torstain semifinaali on valjumpi, sillä pääosin englanninkielisten esitysten kulttuurinen kirjo ei yllä tiistain tasolle. Korvia kannattaa höristää kuitenkin Alankomaiden ja Ruotsin kohdalla, sillä kummassakin on voittajapotentiaalia.

Pisteitä antavien tuomaristojen on huomattu suosivan ruotsalaissävelmiä ja Too late for love -biisissä on kivan kohotteinen meininki. Sympaattisen John Lundvikin innostunutta esiintymistä tukeva väkevä gospel-kvartetti nostaa esityksen yhteissummaansa suuremmaksi.

Etukäteen hehkutettu Alankomaiden Duncan Laurence yrittää pysäyttää herkällä Arcade-laulullaan viisuriemua hihkuvan kisayleisön. Ja saattaa tässä onnistuakin. Sveitsiä edustavalla Luca Hännillä on yllätysmahdollisuus, mikäli lattarihenkinen She got me saadaan lavalla kunnon lentoon. Pohjoinen ulottuvuuskin huomioidaan Norjan ysärihumpalla Spirit in the Sky, johon on ympätty säväyttävä joiku-osuus.

Tähtenä Madonna

Israelilaisten järjestäjien riemuksi euroviisulavalla nähdään lopulta myös välähdys arabiankielisestä musiikkimaailmasta, kun San Remon voittanut italialais-egyptiläinen Mahmood ilmoitti lähtevänsä myös euroviisukeikalle. Italian- ja arabiankielinen Soldi on kerännyt tämän vuoden kilpailukappaleista etukäteen eniten soittokertoja. Sävelmä on samaan aikaan rytmikäs, vakava ja mukaansatempaava – täydellinen euroviisu.

Suurin tämänvuotisiin viisukisoihin liittyvä uutispaukku taidettiin saada huhtikuun alussa, kun paljastui, että itse Madonna esiintyy väliaikanumerona 64. Eurovision laulukilpailun lauantaina 18.5. järjestettävässä finaalissa.

Viisukärpänen taisi päästä pistämään popin kuningatarta viime vuonna Lissabonissa, futismammaksi Portugaliin muuttaneen tähden uudessa kotikaupungissa. Vielä ei rohkeus riitä sentään kisaamaan asti, joten Darude saa säilyttää kuuluisimman kilpailijan tittelinsä.

Eurovision laulukilpailu, ti 14.5. ja to 16.5. klo 22.00 Tv2

X