Evoluution ihmeet -dokumentti syventyy lajien muuttumiseen miljoonien vuosien aikana

Prisman dokumentti Evoluution ihmeet havainnollistaa esimerkein sen, kuinka linnut ovat kehittyneet suoraan dinosauruksista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dokkarissa Evoluution ihmeet havainnollistetaan, kuinka linnut ovat kehittyneet suoraan dinosauruksista.

Prisman dokumentti Evoluution ihmeet havainnollistaa esimerkein sen, kuinka linnut ovat kehittyneet suoraan dinosauruksista.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Kaksiosainen Prisma-dokumentti Evoluution ihmeet käsittelee kiehtovaa aihetta: kuinka eri eläinkunnat lajit ovat muuttuneet miljoonien vuosien kuluessa. Ensimmäisessä jaksossa keskitytään krokotiilien ja lintujen muutokseen, ja viikon päästä nähtävässä toisessa osassa selvitetään norsueläinten ja valaiden kehitystä.

Krokotiilien ja lintujen kehityskaaret poikkeavat mielenkiintoisella tavalla toisistaan. Nykyisin krokotiililajeja on vain muutamia, ja nekin muistuttavat hyvin pitkälti toisiaan. Lintuja sen sijaan löytyy vaikka minkälaisia. Strutsit, pienet laululinnut tai pingviinit ovat hyvin erilaisia. Fossiiliset todisteet kertovat tutkijoille, että ennen oli myös hyvin erilaisia krokotiililajeja. Yksi metsästi saalista vinttikoiramaisen vikkelästi maalla ja toinen oli kasvissyöjä.

Dokumentti havainnollistaa esimerkein sen, kuinka linnut ovat kehittyneet suoraan dinosauruksista.

Kadonneita lajeja hahmotellaan digitaalisesti, mutta materiaali on melko rajallista ja samoja pätkiä pyöritetään moneen kertaan.

Prisma: Evoluution ihmeet, ke 1.4. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Prisman dokumentti Koira ja ihminen tutkailee ihmisen ja koiran välistä suhdetta

X