Flesh and Blood – Äidin uusi mies -brittisarja on saippuaoopperan ja rikostarinan yhdistelmä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Brittisarjassa Äidin uusi mies Stephen Rean näyttelemä Mark ilmestyy Vivianin (Francesca Annis) elämään. Se ei ole Vivianin lapsille ihan helposti pureskeltava asia.
Brittisarjassa Äidin uusi mies Stephen Rean näyttelemä Mark ilmestyy Vivianin (Francesca Annis) elämään. Se ei ole Vivianin lapsille ihan helposti pureskeltava asia. © ITV
Uusi brittisarja Äidin uusi mies sukeltaa perhedynamiikan syövereihin. Aikuiset lapset sekaantuvat äidin uuteen suhteeseen, vaikka omiakin ongelmia olisi riittämiin.

Sarah Williams ei ole tunnetuimpia nykyisen brittitelevision käsikirjoittajista, mutta hän on saanut aikaan kelvollista jälkeä viimeksi meillä nähdyllä tv-sarjalla The Long Song – orjatytön laulu (2018) sekä kymmenisen vuotta aiemmin sarjalla Small Island (2009).

Jane Austenin kirjeisiin perustuva romanttinen satuilu Jane Austenin jalanjäljillä (2007) on toistaiseksi ainoa valkokankaille suunnattu elokuva, jota Williams on ollut kirjoittamassa.

Williamsin kirjoittama neliosainen draamasarja Flesh and Blood eli Äidin uusi mies esitettiin Britanniassa ensimmäisen kerran viime vuoden helmikuussa. Lähin vertailukohta sille meillä viime aikoina nähdyistä brittisarjoista olisi Viimeinen tango Halifaxissa. Kummassakin kun on kyse aikuisista lapsista ja heidän vanhempansa uudesta avioliitosta.

Epäluuloiset lapset

Äidin uudessa miehessä on kauniita taloja ja puutarhoja, aurinkoa ja merenrantaa. Keskiluokan vaurasta eloa siis. Päähenkilö Vivien (Francesca Annis) on miesvainajansa osaketuloilla elelevä varakas leski, jolla on kolme aikuista lasta. Kun Vivien esittelee lapsilleen uuden ihastuksensa Markin (Stephen Rea), alkaa perheen päältäpäin silkoinen kuva rakoilla pahan kerran.

Mark vaikuttaa kaikin puolin kunnolliselta eläköityneeltä lääkäriltä, mutta Vivienin omien ongelmiensa kanssa painivat lapset suhtautuvat häneen epäluuloisesti.

Lapsista Helen (Claudie Blakley) on kolmen sairaalan hallintojohtajana ja avioliittonsa määräävänä osapuolena kohti alkoholismia luisuva ylisuorittaja. Pikkusisko Nataliella (Lydia Leonard) on suhde pomonsa kanssa ja ilmeisen turhat toiveet saada tämä jättämään vaimonsa. Veli Jake (Russell Tovey) on avioeroa läpikäyvä personal trainer, joka saa rahaa rikkaan naisen rakastajana.

Äidin uusi suhde saa sisarusten jo muutenkin kiristyneet hermot ratkeamispisteeseen, kunnes tapahtuu onnettomuus tai ehkä rikos, josta tarinaa aletaan keriä taaksepäin.

Rikostarina vai saippuaa?

Oma osuutensa tapahtumien kehitykseen on myös Vivienin naapurilla Maryllä (Imelda Staunton), joka esittää huolehtivaista naapuria, mutta on todellisuudessa pahainen kyttääjä ja myrkynkylväjä. Tai ehkä pohjimmiltaan yksinäinen nainen, jonka ainoa ystäväntapainen on katoamassa kuvioista.

Äidin uusi mies on eräänlainen saippuaoopperan ja rikostarinan yhdistelmä, jossa Williams on yrittänyt rakennella psykologisia kuvioita hieman lajityyppien perustyyliä syvällisemmin, pureutuen näennäisten julkisivujen taakse maailmaan, jossa kateus, pelot ja riittämättömyyden tunne syövät ihmisiä sisältäpäin.

Britanniassa osa katsojista oli hieman pettyneitä sarjan kehnona pitämäänsä loppuratkaisuun, mutta silti näyttää siltä, että Äidin uusi mies olisi saamassa toisen tuotantokauden. Saippuaoopperaa se on enemmän kuin rikosmysteeri, mutta sellaisena maanläheisempää ja yritteliäämpää kuin lajityypissä yleensä.

Annis, Rea ja Staunton ovat vakaita elokuvan, television ja näyttämöiden veteraaneja, joille Williamsin luomat roolit tuntuvat olleen helppoja nakkeja. Myös lapsia esittävät Blakley, Leonard ja Tovey ovat tuttuja monista brittiläisistä tv-tuotannoista, ja heillä onkin rooleissaan hieman enemmän tarttumapintaa kuin vanhemmilla kollegoilla.

Äidin uusi mies, pe 26.3. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Home and Away – Taattua australialaista saippuaa

X