Futishuuma tiivistyy EM-kisojen otteluissa – Erkka V. Lehtola: ”Ilman tunnetta jalkapallossa ei ole oikein mitään”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Huuhkajat juhli EM-karsinoissa voittoa Armeniasta lokakuussa 2019.  © Tomi Hänninen
Huuhkajat juhli EM-karsinoissa voittoa Armeniasta lokakuussa 2019. © Tomi Hänninen
Kesän suurin jalkapallojuhla starttaa 11. kesäkuuta, kun jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut tuovat televisioruutuihin kuukauden mittaisen jännitysnäytelmän.

Kaikki jalkapallon EM-kisojen ottelut nähdään Ylen TV2:lla, ja eräs kisalähetysten asiantuntijoista on Erkka V. Lehtola – entinen jalkapalloilija, nykyinen jalkapallovalmentaja

Nyt, kun Suomi on mukana kisoissa, muuttuu kisojenkatsomiskokemus penkkiurheilijan kannalta aivan uudenlaiseksi. Halki vuosikymmenten suomalaiskodeissa on totuttu seuraamaan jalkapallon miesten arvokisoja ilman Suomea. Lähtökohta on aina aiemmin ollut se, että kisasuosikiksi valitaan esimerkiksi Saksa, Italia tai Englanti.

”Nyt on mahdollisuus siihen, että tunteita herää Suomen mukana niin hyvässä kuin pahassakin. Suomen menestyksestä riippuen voidaan tuulettaa tai turhautua”, sanoo Erkka V. Lehtola.

Tunne on tärkein jalapallossa

Arvokisat keräävät aina televisioiden äärelle myös sellaisia katsojia, jotka eivät ole päivittäin lajin kanssa tekemisissä. Huuhkajien kamppaillessa alkulohkossa Tanskaa, Venäjää ja Belgiaa vastaan kisojen seuraamisesta tulee luonnollisesti Suomi-keskeiset.

Analyyttisyys on silloin vaikeampaa, ja katsoja lipsahtaa helposti fanittamisen puolelle. Se ei kuitenkaan Lehtolan mukaan ole minkäänlainen uhka, vaan pikemminkin mahdollisuus.

”Toivottavasti kisoja voidaan katsoa kannattajan intohimoisin silmin, sillä tunne on futiksessa niin tärkeää. Ilman tunnetta jalkapallossa ei ole oikein mitään.”

Jalkapallokesä tuonee muutoksen myös monien pienten lasten jalkapalloleikkeihin. Siinä missä aiempina vuosina lapset ovat leikkineet olevansa vaikkapa Ronaldo tai Messi, ollaan monissa pihapeleissä epäilemättä nyt pukkeja, kamaroita ja hradeckyja.

”Se on juuri näin ja sehän on upeaa. On mielenkiintoista nähdä esimerkiksi tämän kesän junioriturnauksessa Helsinki Cupissa, että onko moni ulkomainen fanipaita vaihtunut silloin Huuhkajien fanipaitaan.”

Erkka V. Lehtola © Jukka Lintinen

Erkka V. Lehtola asettaa kisojen mahdollisen yllättäjän viitan Tanskan harteille.© Jukka Lintinen

Huuhkajien kova alkulohko

Suomen alkulohkon vastustajista kovin haaste on Belgia.

”Belgia on aivan maailman huippumaa, selvästi kovin Suomen vastustajista. En sano, että Belgia olisi aivan voittamaton, mutta erinomainen joukkue se on. Tanskallakin on selvästi Suomea enemmän huippuliigojen pelaajia ja laajuutta”, Erkka V. Lehtola sanoo.

Yksittäisessä jalkapallo-ottelussa Suomi voi kuitenkin nykyään venyä mihin tahansa. Lehtolan mukaan Suomen jatkopaikka omasta lohkosta on mahdollinen.

”Venäjä on onnistumisella ihan lyötävissä, enkä pidä mahdottomuutena, etteikö Tanskaa vastaan voisi pelin päättyessä olla taululla 1-0 Suomelle.”

Kisojen mahdollisen yllättäjän viitan Lehtola asettaa Tanskan harteille.

”Joukkueessa on paljon leveyttä, eli pelaajat tulevat hyvistä sarjoista. He pääsevät pelaamaan Kööpenhaminassa ja MM-karsinnoissa heillä on tähän saakka vain voittoja eikä yhtään päästettyä maalia. Heillä on mahdollisuudet kaataa isompiaan.”

Jalkapallon EM-kisat 11.6.–11.7. – Huuhkajien kisaohjelma:

 Kaikki ottelut TV2:lla.

12.6. Tanska–Suomi

16.6. Suomi–Venäjä

21.6. Suomi–Belgia

26.-28.6. Neljännesvälierät

2.-3.7. Puolivälierät

6.-7.7. Välierät

11.7. Loppuottelu

Lue myös: Huuhkajatähti Glen Kamara kertoo salaisesta paheestaan – toivoo sen suosion lisääntyvän Suomessakin

X