Game of Games antaa kilpailijoille kyytiä – Juontajina tehoduo Janne Kataja ja Aku Hirviniemi: ”Meille on vaikea kirjoittaa mitään sisältöä”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Game of Games
Aku Hirviniemi ja Janne Kataja juontavat Game of Games -kilpailua.
Lapsuudenystävät Aku Hirviniemi ja Janne Kataja juontavat televisio-ohjelmaa ensimmäistä kertaa yhdessä.

Kaksikossa on voimaa.

”Dialogi on tärkeätä. Muiden maiden Game of Games -ohjelmissa housti puhuu yksin kilpailijoille, mutta me voimme keskustella Jannen kanssa myös keskenämme”, täsmentää Aku Hirviniemi.

Janne on tietenkin Janne Kataja, Hirviniemen ystävä ja liikekumppani.

”Tuomme sarjaan lisätason, josta alkuperäissarjan tuottajat innostuivat. Kun kilpailijat keskittyvät omiin suorituksiinsa tai ovat kiinnitettyinä johonkin härveliin, niin voimme Jannen kanssa heittää kommentteja tyyliin olisitko tiennyt tämän vastauksen tai uskaltaisitko tehdä tuon jutun.”

Rakenne toimii, kiitos juontajakaksikon yhteisen kemian.

Kameroiden ulkopuolella Kataja istuu tyynesti, Hirviniemi elehtii vilkkaammin. Mistä he sitten puhuvatkaan, ei toinen keskeytä toista. Sen sijaan ystävykset katsovat ja kuuntelevat toisiaan. Jos väliin isketään jokin nopea vitsi, niin se upotetaan tarkasti toista häiritsemättä.

”Meille on vaikea kirjoittaa mitään sisältöä, koska me mieluusti tuotamme kaiken siinä hetkessä”, Hirviniemi analysoi.

Game of Gamesissa tiedämme Jannen kanssa kilpailijoiden nimet ja mitä he harrastavat, ja tietenkin kulloisenkin kilpailun säännöt, kysymykset ja vastaukset, mutta kaikki muu on improvisoitua. Jos osumme sanomaan ääneen jotakin mitä katsojakin ajattelee, niin hyvä.”

 Pasi, Ville, Sanna ja Teemu pyrkivät kohti huippua.  © MTV Oy / Maique Madeira

Pasi, Ville, Sanna ja Teemu pyrkivät kohti huippua.  © MTV Oy / Maique Madeira

Games of games vaatii heittäytymistä. Tässä Toni vihreän mönjän peitossa. © MTV Oy / Maique Madeira

Games of games vaatii heittäytymistä. Tässä Toni vihreän mönjän peitossa. © MTV Oy / Maique Madeira

Game of Games kuvattiin Portugalin jättistudiolla

Välillä ohjelman kilpailijat kiljuvat kuin huvipuiston härveleissä. Mielikuvituksekkaat laitteet eivät Game of Gamesista lopu. Väärästä tai riittämättömästä vastauksesta voi seurata kylmää kyytiä tai märkiä suihkuja. Kilpailija saatetaan temmata korkeuksiin tai pudottaa syvyyksiin, toki turvallisesti mutta pois näköpiiristä.

Itse asiassa sarjan tuotanto omine erikoislaitteineen on niin suuri, että se voidaan toteuttaa vain poikkeuksellisen korkeissa tiloissa. Sopivia ei juuri Suomestakaan löydy, joten Euroopan eri maiden Game of Games -jaksot kuvattiin keskitetysti yhdessä maassa, Portugaliin pystytetyssä valtavassa studiossa.

Ja koska koronakin hankaloitti ja rajoitti tuotantojärjestelyjä, istui kilpailijoita muiden maiden kuvausten yleisönä.

Game of Games syntyi Yhdysvalloissa vuonna 2017, kun se erkani juontajansa Ellen DeGeneresin talk show’sta.

Nyt ohjelmaformaatti leviää myös muihin maihin, kuten Suomeen, jossa se alkaa lauantai-illan parhaassa katseluajassa.

Eeri ja Vesa kisaavat Portugalin studiolla. © MTV Oy / Maique Madeira

Eeri ja Vesa kisaavat Portugalin studiolla. © MTV Oy / Maique Madeira

Riihimäen lapsinäyttelijät

On itse asiassa huomionarvoista, etteivät Kataja ja Hirviniemi ole aiemmin työskennelleet kaksikkona missään tv-ohjelmassa.

”Olemme varmaan olleet peräkkäisissä, rinnakkaisissa ja päällekkäisissä ohjelmissa tai eri kanavillakin”, Hirviniemi tuumii.

”Ehkä tämä meidän yhteinen menneisyys on paljastunut joillekuille vasta nyt. Olemme kuitenkin tehneet ainakin toistatuhatta yhteistä keikkaa koomikkoina ja taikureina jo ennen televisiouraamme.”

Ystävysten yhteinen tuotantoyhtiö Hihhihhii on parinkymmenen vuoden ikäinen, ja sitäkin ennen oli yhteistä liiketoimintaa, täsmentää Kataja.

Hän muistaa myös kuinka he, Riihimäen Nuorisoteatterin lapsinäyttelijät, tulivat Hirviniemen syntymäpäiville.

Paljastui, että Aku täytti vasta kymmenen vuotta, ja että Janne oli häntä kolme vuotta vanhempi.

”Aku oli itseään vanhemman oloinen ja hirveän sivistynyt lapsena”, Kataja määrittelee.

”Mutten enää”, naurattaa Aku väliin, mutta vakavoituu saman tien.

”Olimme lapsina vähän pikkuvanhoja kumpikin. Olen aina tykännyt hengata vähän vanhempien mukana ja aika nopeasti haluttiin mukaan muutamaa vuotta meitä vanhempien ryhmiin ja näytelmiin.”

Lahjakkaat lapset eivät aina olleet kaikkien työkumppaniensa mieleen, miettii Hirviniemi jälkikäteen.

”Kun teimme satunäytelmää Tuhkimo, niin Janne oli ruma sisarpuoli, tottakai, ja minä hovimestari. Improvisoimme koko ajan ja varastimme show’n. Ymmärrän kyllä, että Tuhkimoa näytellyt henkilö meni kysymään ohjaajalta, onko pääosassa enää Tuhkimo vai tuo sisarpuoli.”

”Ja kun teemme Game of Gamesia, niin oli tilanne mikä tahansa, niin pystyn nopeasti arvaamaan pääni sisällä mitä Janne tulee johonkin asiaan kommentoimaan ja mitä voin jatkaa siihen.”

Hallikaisen ohjeet

Janne Kataja jakaa tärkeän muiston.

”Olimme aikoinaan ­Turussa keikalla Caravan-messuilla. Joel Hallikainen tuli ruskeassa nahkatakissaan silmät kosteina sano­maan, että hän näki jotain ainutlaatuista. Yhteiskemiamme toi hänen mieleensä laivakeikat, joita hän teki aikoinaan paljon Timo Koivusalon kanssa.”

”Vaikka tulisi mitä myrskyjä elämässä eteen, niin pitäkää kiinni tuosta lahjasta mikä teille on annettu, hän sanoi.”

”Teillä on ainutlaatuinen kemia tehdä asioita yhdessä, älkää antako tuon ystävyyden pilaantua ja minkään asian mennä sen edelle.”

Hallikaisen sanat jäivät Katajan mieleen.

”Olen pitänyt siitä elämänohjeesta kiinni. Näillä kilometreillä matkaan on tullut monenlaista mutkaa, ylä- ja alamäkeä. Kyllä mä olen aktiivisesti halunnut vaalia tätä ystävyyttä. Arvostan sitä, että Hallikainen on tehnyt tuollaisen havainnon. Ja samaan aikaan salaa toivon, että hän ja Koivusalo vielä löytävät toisensa.”

Myös Hirviniemi kiittää kollegiaalisen ystävyyden arvoa: yhdessä käsitellään yksityiselämät käänteet sekä työn palautteet ja tarjoukset.

”Onhan se hienoa, jos toinen voi tuoda omaan ajatteluun suhteellisuudentajua. Siinä pystyy vähän olemaan toinen toisensa terapeutti.”

Ohjaajiksi?

Game of Games -Suomi Kausi 1 Aku Hirviniemi Janne Kataja © MTV Oy / Antti Mikkola

Aku Hirviniemi halusi nuorena ohjaajaksi, Janne Kataja tuntee vetoa tarinoiden kertomiseen. Esiintymistä ei kumpikaan halua jättää. © MTV Oy / Antti Mikkola

Jos ystävyksillä on ollut ammatillisia haaveita, on niitä myös toteutettu. Ja uusia riittää.

”Kyllä mä koen, että mussa on tarinankertojan veri. Tarinoita voi kertoa kirjoittajana tai tuottajana, ja kyllähän mua kovasti kiinnostaisi myös tv-draamojen tai elokuvien ohjaaminen. ­Tällä hetkellä roolini on kuitenkin ideoida asioita, joita sitten tuotekehitellään yhdessä. Työ kameran takana kiinnostaa, mutta en halua tehdä sitä päätoimisesti”, paljastaa Kataja.

Hirviniemi on samoilla linjoilla.

”Ensimmäinen ammattihaaveeni oli elokuvaohjaaja, mutta päädyin sitten kumminkin kameran toiselle puolelle. Aina on ollut haave kirjoittaa ja ohjata, mutta tuottaminen – ­onneksi meillä on osaavat tuottajat, jotka hoitavat sen käytännön ­puolen.”

Hirviniemi kertoo, etteivät yhteiset televisiojuonnot myöskään vielä pääty.

”Kun kemia osuu yksiin, niin kanava esitti toiveen. Juonnamme seuraavaksi yhdessä hyväntekeväisyysohjelman Olen julkkis… päästäkää minut pois, joka alkaa tammikuussa. Heti Game of Gamesin jälkeen!”

Game of Games, la 27.11. klo 19.30, MTV3

X