Game of Thrones: Taistelu sohvasta jatkuu uusilla sarjoilla

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kahdeksannen kauden alussa elossa olevien Starkien kohtaamisessa on tunetta. Kuvassa Jon Nietos (Kit Hargton) ja Arya Stark (Masie Williams). © HELEN SLOAN / HBO Nordic / Yle
Game of Thronesin viimeinen, kahdeksas kausi ei ole lohikäärmetarun loppu. Televisiojätit jatkavat kilpailua ritarispektaakkelien katsojista miljardibudjeteilla.

Game of Thrones -sarjan loppu on traaginen. Ei juonipaljastuksena vaan maailman isoimman sarjan seuraajille. Katsojat murehtivat, mitä tarinankäänteitä spekuloida miljoonien kanssa seuraavaksi.

Viimeinen, kahdeksas kausi on tietysti vaikea, kuten vaikka vastaavassa pitkäikäisessä sarjassa Mad Menissä. Aiemman 67 jakson langat pitää punoa yhteen kuuden jakson aikana. Tuttuja hahmoja näkyy vihdoin yhteiskuvissa, mutta jotenkin Starkien erilläolo tuntui vahvemmalta kuin jälleennäkeminen. Kuolleiden armeija oli jännittävämpi vaanivana uhkana ja Rautavaltaistuin vaikuttavampi ilkeän hallitsijan alla.

Laatutelevision lippulaiva

Sarja alkoi vuonna 2011. Televisio syntyi sen aikana uudelleen. Game of Thrones oli muuttamassa televisiota tärkeimmäksi audiovisuaalisten tarinoiden välittäjäksi. Näin kävi, elokuvahullut.

Vuonna 1972 perustettu HBO on vanhin toimiva maksullinen kanava Yhdysvalloissa ja ehtinyt hankkia laadukkaan maineen kauan ennen kilpailijoitaan.

Ylellä oli HBO:n kanssa halpa sopimus sen sarjojen esittämisestä vuodesta 2007, mutta HBO halusi päättää laajan diilin vuonna 2014. Game of Thrones on ollut HBO:n rautainen valtaistuin, jonka massiivisen suosion ansiosta se on voinut ottaa määräysaseman sisällöistään.

Sarja nousi laittomasti ladattujen sisältöjen kärkeen. Siksi HBO:lle oli tärkeää luoda toimiva suoratoistopalvelu. Tilaajia on nyt hitusen kilpailija Netflixiä vähemmän, noin 150 miljoonaa.

Kanavakilpailun kovat panokset – House of Dragons keskittyy Targaryenien lohikäärmesukuun

Game of Thrones

Daenerys Targaryen kuuluu Targaryenien epävakaaseen lohikäärmesukuun. © HELEN SLOAN SMPSP / HBO Nordic

Game of Thronesin loppuminen viime keväänä on osoittanut, että kukaan ei hallitse ikuisesti – ei varsinkaan televisiobisneksessä. Kaikki Applesta Youtubeen haluavat kuukausimaksajia ”originaalille kontentilleen”.

Verkkokaupasta kaikkivoipaiseksi yritykseksi muuttuva Amazon haastaa vanhat kuninkaat tutuilla tempuilla eli Taru sormusten herrasta -suursarjalla.

HBO nokittaa ensi toukokuussa HBO Max -palvelulla, jota on lihavoitettu Warnerin sisällöillä. Lentoa nostatetaan Game of Thronesin jatkosarjalla House of Dragonsilla, jossa keskitytään Targaryenien epävakaaseen lohikäärmesukuun.

On kuvaavaa, että taistelu käydään linnafantasioilla, koska Game of Thrones on menestyksessään paljon velkaa Sormusten herra -elokuvien menestykselle. Peter Jacksonin vuonna 2002 alkanut trilogia osoitti, että Hollywoodin fantasiafloppien pitkä putki voidaan rikkoa. Miljardeja dollareita tuottanut sarja teki nörttien tonttuintoilusta massojen harrastuksen.

Samalla ritarimenestys muutti Hollywoodia pöhötautisempaan suuntaan, kun menestys haetaan megaspektaakkelien jatko-osilla.

Isottelu on tarttunut televisioon, jonne sisältöjen kultakaudella syydetään rahaa avokätisesti. Amazonin huhutaan sijoittavan sarjaansa miljardi dollaria, eli nelinkertaisesti alkuperäisen Sormusten herra -elokuvatrilogian budjetin verran.

Buumi ei ole vielä ohi, ja Suomi-sisältö on nousussa. Vielä olisi saumaa toteuttaa monien pitkäaikainen haave ja tehdä Kalevalasta kultaturbospektaakkeli. Väinämöisestä saisi Lannisterien kaltaisen vahvan lieron ja rahalla rakennettu Louhi tyydyttäisi lohikäärmefanien nälkää.

Game of Thrones, ma 16.12. klo 21.30 Tv2

Lue myös: Maisie Williams on Game of Thrones -tähti, joka jätti koulun näytelläkseen sarjassa