Gena Rowlands, itsenäinen tähti -dokumentti perehtyy tähtinäyttelijän rooliin näyttelijänä ja muusana

Jaa artikkeliTilaa Seura
Gena Rowlands
Gena Rowlands. © Felix Oehler / Yle
Kaikki tietävät ilmaisun siitä, miten menestyvän miehen takana on aina nainen. Tästä on kysymys Sabine Garbonin ohjaamassa saksalaisdokumentissa Gena Rowlands, itsenäinen tähti.

Gena Rowlands, itsenäinen tähti -dokumentti kohottaa Gena Rowlandsin yhdeksi amerikkalaisen elokuvan suurista tähtinäyttelijöistä. Mutta samalla vihjataan, että hänen tärkein roolinsa oli sittenkin toimia miehensä, elokuvaohjaaja John Cassavetesin muusana. Nykyisenä #metoo -aikana ajatus tuntuu oudon vanhoilliselta.

Dokumentissa on tuoretta materiaalia tänä vuonna ysikymppisiä viettäneestä tähdestä, mutta suurin osa hänen kommenteistaan on poimittu vuosikymmenien takaisista haastatteluista. Kummallista, sillä Rowlands vaikuttaa edelleenkin hyvin skarpilta. Herää kysymys, eivätkö hänen nykyiset sanomisensa sitten sopineet dokumentin ohjaajan agendaan.

Joka tapauksessa otsikossa oleva adjektiivi tuntuu pilalta. Vaikka Rowlands teki parhaat elokuvansa Cassavetesin kanssa, teki hän paljon muutakin. Mutta niistä ei juuri puhuta. Asiavirheiltäkään ei vältytä.

Gena Rowlands, itsenäinen tähti, la 21.11. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Dokumenttisarja Windsorien dynastia tarjoaa kuninkaallisista ja historiasta kiinnostuneille uusia tietopähkinöitä

X