Gérard Depardieun Eurooppa: Ristiriitainen filmitähti Ruokamatkalla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Gérard Depardieu (keskellä)kiertaa eurooppalaisia ruokapöytiä yhdessä Laurent Audiot’n (vas.) kanssa sarjassa Gérard Depardieun Eurooppa.
Gérard Depardieu (keskellä)kiertaa eurooppalaisia ruokapöytiä yhdessä Laurent Audiot’n (vas.) kanssa sarjassa Gérard Depardieun Eurooppa. © Yle Kuvapalvelu
Ranskalainen näyttelijä konkari Gérard Depardieu on viime vuosina ryvettynyt skandaaleissa. Gérard Depardieun Eurooppa -sarjassa hän ruokailee Euroopan eri kolkilla.

Ranskalainen näyttelijä ja filmitähti Gérard Depardieu (s. 1948) tulee meidän tv-ruutuihimme nyt 10-osaisessa dokumenttisarjassa Gérard Depardieun Eurooppa, joka on valmistunut vuosina 2015-16. Sarja ei ole samanlaista matkailua kuin vaikkapa äskettäin esitetyt Joanna Lumleyn matkasarjat, vaan Depardieu keskittyy enemmänkin ruokaan.

Depardieun seuralaisena matkalla on hänen vanha ystävänsä, ranskalainen keittiömestari Laurent Audiot, jonka kera tähti tekee ja maistelee eri ruokalajeja ja keskustelee paikallisten elinkeinonharjoittajien kanssa.

Löyhästi rakennetun sarjan aloitusjaksossa ollaan upeiden maisemien Skotlannissa, syödään Ylämaan karjan lihaa, rapuja ja haggista sekä tutustutaan tietenkin skottiviskiin. Lopuksi Depardieu ja Audiot ovat aamiaisella 1930-50 -lukujen Saksaan sijoittuvista dekkareistaan tunnetun kirjailija Philip Kerrin kanssa. Sarjan ikä näkyy siinä, että Kerr kuoli jo 2018.

Suuri elokuvapersoona

Heti sarjan aluksi Gérard Depardieu ilmoittaa olevansa maailmankansalainen, joka rakastaa ruokaa, naurua ja sitä, että jokin liikuttaa häntä. Temperamenttinen näyttelijä onkin viime vuosina ollut otsikoissa enemmän erilaisten tempaustensa kuin elokuviensa vuoksi.

Metallimiehen poika Gérard oli aluksi kirjapainoalalla, mutta joutui vaikeuksiin sekaannuttuaan teininä varastetun tavaran välittämiseen. Muutettuaan Pariisiin Depardieu alkoi opiskella näyttelemistä sekä näytellä pienessä komediateatterissa. Iso läpimurto elokuvabisnekseen tuli 26-vuotiaana Bertrand Blierin elokuvassa Riipukset (1974).

Siitä pitäen uskomattoman työteliäs Depardieu on näytellyt yli 200 elokuvassa ja tv-sarjassa sekä ollut 17 kertaa Ranskan Oscarin eli César-palkinnon ehdokkaana. Kahdesti hän on voittanut sen.

Rouhean oloinen Depardieu on ranskalaisessa elokuvassa jo eräänlainen instituutio, myöhempien aikojen Jean Gabin. Hänen muistettavimpia elokuviaan ovat muun muassa Danton (1983), Katkeruuden lähde (1986), Cyrano de Bergerac (1990) sekä Kaikki elämän aamut (1991). Depardieu on tullut tutuksi myös Asterix-elokuvien uhkeana Obelixina.

Sekoilujen vuosikymmen

2010-luvulla tähti on hieman sekoillut. Vuonna 2012 hän mottasi moottoripyöräilijää Pariisissa. Samana vuonna Depardieu myös kaatui kaatokännissä skootterillaan. Joulukuussa 2012 hän luopui julkisesti Ranskan passista ja sai 2013 Venäjän kansalaisuuden Vladimir Putinilta. Myöhemmin Depardieu on puolustanut Putinin tekemisiä haastatteluissaan jopa niin, että Ukrainassa hänen elokuviensa ja tv-sarjojensa esittäminen kiellettiin.

Vuonna 2018 22-vuotias näyttelijä-tanssija syytti Depardieuta raiskauksesta, mutta kun yhdeksän kuukautta kestäneet tutkimukset eivät tuottaneet tulosta, syytteistä luovuttiin. Tosin Pariisin syyttäjänvirasto on tänä kesänä vaatinut, että tutkimukset aloitettaisiin uudestaan.

Mutta ahkera työnteko jatkuu. Tänä vuonna Depardieulta on tulossa ainakin kuusi elokuvaa, joissa yhdestä hän esittää komisario Maigret’tä. Luulisi Depardieun istuvan rooliin ainakin paremmin kuin äskettäisen Maigret -televisiosarjan Rowan Atkinson.

Ruokadokumenttisarjan seuraavissa jaksoissa Depardieu ja Audiot seikkailevat muun muassa Italiassa, Portugalissa ja Baskimaassa.

Gérard Depardieun Eurooppa, to 27.8. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Näyttelijät Joanna Lumley ja Jennifer Saunders opettelevat samppanjan saloja

X