Grant Fuhr – maalivahtilegenda: 30 vuoden jälkeenkään Fuhr ei koe tehneensä mitään väärää

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Grant Fuhr - maalivahtilegenda
19-vuotiaana NHL:ssä debytoinut Grant 'Coco' Fuhr muistelee entisten joukkuetovereiden kanssa uraansa ja Edmonton Oilersin 80-luvun menestystarinaa. © Upstream Flix Inc. / Yle
Viidestä Stanley Cupista ja Hockey Hall of Fame -paikasta huolimatta Grant Fuhrin ura meinasi katketa päihdeongelmaan.

Mikä on maalivahdin kaikkein tärkein tilasto, kysyy Grant Fuhr – maalivahtilegenda. Hän on yksi 1980-luvun tunnetuimmista NHL-maalivahdeista.

Voittotilasto, hän vastaa itselleen. Ja hän on oikeassa, sillä joukkuelajissa yhden pelaajan hyvätkin tilastot ovat merkityksettömiä, jos joukkue kuitenkin häviää.

Fuhr tietää kaiken voittamisesta, sillä hän pääsi nostamaan NHL:n mestaruuspokaalin Stanley Cupin peräti viisi kertaa. 1980- ja 1990-luvuilla loistanut Grant oli ensimmäinen musta jääkiekkoilija, joka paitsi voitti Stanley Cupin, tuli myös valituksi NHL:n Hall of Fameen.

Maalivahdille pelikielto kokaiinin vuoksi

Kaudella 1990-91 Fuhr sai NHL:ltä pitkän pelikiellon kokaiinin käytön vuoksi. Dokumenttielokuva kyseenalaistaa sekä tuomion että kokaiininkäytön, vaikka maalivahti itse ei kielläkään käyttäneensä toisinaan laittomia päihteitä. Vielä 30 vuoden jälkeenkin katsojalle jää vaikutelma, ettei Fuhr koe tehneensä mitään väärää tai ajattele päihteiden olleen ongelma.

Ennen kaikkea dokumentti on Fuhrin itsensä näkökulma hänen elämäänsä ja uraansa. Elokuva on tunteikas, mutta kaukalon ulkopuolisia tapahtumia käsitellään pintapuolisesti. Aineksia Fuhrin elämässä olisi ollut pidempään ja syvempään tarinaan.

Grant Fuhr – maalivahtilegenda, lauantai 29.1. klo 11.05, TV2 

Lue myös: ”Jere Karalahti sai lottopotin, voitto jäi lunastamatta” – Ex-jääkiekkoilija hautautuu ristiriitaisten puheiden alle Karalahti-dokumenttisarjassa

X