Haamuja Panthéonissa -teos on yhdistelmä akrobatiaa, modernia tanssia ja Franz Schubertin musiikkia

Jaa kaverilleTilaa Seura
Haamuja Panthéonissa
© HD Chesnot / Getty Images / Yle 

Pariisin Latinalaiskortteleissa sijaitseva Panthéon tunnetaan parhaiten Ranskan suurmiesten hautapaikkana. Sirkustaiteilija, tanssija ja koreografi Yoann Bourgeois sijoitti sinne teoksensa The Great Ghosts eli Haamuja Panthéonissa (2017), joka on yhdistelmä akrobatiaa, modernia tanssia ja Franz Schubertin musiikkia.

Foucaultin iso heiluri, trampoliini sekä erilaiset pyörivät ja keinuvat lavat hallitsevat tilaa massiivisten maalausten ja muistomerkkien edessä. Niillä tasapainoilevat tanssijat ja akrobaatit heijastelevat ihmisen eloa maapallolla, joka ei koskaan pysähdy. Juuri tämä maapallon ikuinen liike on koko teoksen idea.

Haamuja Panthéonissa on joko kiehtovaa tai pitkästyttävää katsottavaa riippuen siitä, pääseekö katsoja sisään sen toisteisessa verkkaisuudessaan kieltämättä hypnoottiseen maailmaan. Vai näkeekö hän sen vain ärsyttävän tekotaiteellisena minispektaakkelina.

Vajaan tunnin elokuva on esitetty myös muutamilla tanssielokuvan festivaaleilla, muun muassa San Franciscossa 2018, jossa se sai parhaan livetaltioinnin palkinnon.

Haamuja Panthéonissa, su 20.10. klo 15.25 Yle Teema & Fem

X