Hannibalin Alppien ylitys -dokumentti selvittää, kuinka mahdoton marssi suoritettiin

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hannibal ylitti Alpit vain 16 päivässä, mukanaan 30.000 miestä, hevoset ja norsujen armeija.
Hannibal ylitti Alpit vain 16 päivässä, mukanaan 30.000 miestä, hevoset ja norsujen armeija. © Yle Kuvapalvelu
Historian suurta legendaa selvitetään nykytekniikan avulla 2018 valmistuneessa brittidokumentissa Hannibalin Alppien ylitys.

Hannibalin Alppien ylitys -dokumentin Hannibal Barka oli karthagolainen sotapäällikkö, joka vuonna 218 eaa johti armeijansa hevosineen ja sotanorsuineen Alppien yli Pohjois-Italiaan roomalaisia vastaan käydyssä sodassa. Vai johdattiko sittenkään?

30 000 miehen, 9000 hevosen ja 37 norsun kuljettaminen Alppien yli tuntuu mahdottomalta, mutta asiantuntijoiden mukaan se todellakin tapahtui. Kyse on vain siitä, mitä reittiä Hannibal vuoriston ylitti. Geologi, mikrobiologi, historioitsijat ja norsueläinten asiantuntija selvittävät, mikä reitti olisi voinut olla kyseessä ja kuinka mahdoton marssi suoritettiin. Lähteenä käytetään pääasiassa historioitsija Polybioksen 60 vuotta Hannibalin sotaretken jälkeen siitä laatimaa selontekoa.

Tuloksena on kiehtova retki muinaiseen menneisyyteen ja myös suuren sotapäällikön mielen maisemaan. Hannibalilla riitti luonteenlujuutta johdattaa armeijansa Alppien yli ja moneen voittoon, mutta lopulta hän päätyi roomalaisten vainoamana vanhuksena itsemurhaan.

Historia: Hannibalin Alppien ylitys, ma 16.12. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Salattu historia – Uusi sarja perehtyy historiallisten tapahtumien ja aikakausien taakse

X