Harlemin sotasankarit kertoo ruman tarinan Yhdysvaltojen historiasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Harlemin sotasankarit
Harlemin sotasankarit. © Yle kuvapalvelu
Piirroksilla elävöitetty Harlemin sotasankarit on jälleen yksi dokumentti, joka osoittaa, miten historia heijastuu nykypäivään ja kuinka sen ymmärtäminen on oleellista oman aikamme ymmärtämiselle.

Viime syyskuulta uusittava ranskalaisdokumentti Harlemin sotasankarit kertoo ruman tarinan Yhdysvaltojen historiasta, joka on rumia tarinoita täynnä. Aiheena ovat ensimmäisen maailmansodan eurooppalaisilla sotatantereilla taistelleet mustat amerikkalaiset sotilaat, erityisesti Henry Johnson, joka nousi Ranskassa sotasankariksi vain kuollakseen kymmenisen vuotta myöhemmin kotimaassaan kadulle rutiköyhänä.

Mustat toivoivat, että osallistuminen sotaan muuttaisi heidän asemaansa rotusorron riivaamassa kotimaassa, mutta toisin kävi. Asetelmat toistuivat toisessa maailmansodassa, ja osin yhä edelleen. Rotusyrjintä on Yhdysvaltojen historian häpeäpilkku. Toinen dokumentin päähenkilö on jazzin Eurooppaan sotilasorkesterinsa kanssa tuonut James Reese Europe. Muiden mustien sotilaiden tavoin hän ja hänen muusikkonsa kohtasivat Ranskassa maailman, jossa heitä kohdeltiin tasaveroisina, mikä amerikkalaisille mustille oli ennenkokematonta.

Historia: Harlemin sotasankarit, ma 22.6. klo 19.00 Tv1 

Lue myös: Dokumenttiprojekti Jihadi John kertoo, kuinka Isis syntyi ja kehittyi

X