Areena julkaisee Heidi Köngäksen töitä – Kaarina Hazard teki mahtiroolin tv-elokuvassa Liian paksu perhoseksi

Jaa artikkeliTilaa Seura
© yle kuvapalvelu

Areenan Helmikuun Toivotuissa on 11 nimikettä Heidi Köngäksen ohjauksia, joista pompahtaa tietenkin Liian paksu perhoseksi (1998). Tv-elokuva keräsi 1,5 miljoonaa katsojaa.

Hellä ja hauska elokuva kertoo Pohjanmaalle kyläkauppaan töihin pestattavasta Kaisusta (Kaarina Hazard). Hän ja kauppias, hyvätapainen Erni (Mika Nuojua) rakastuvat parin kokoerosta huolimatta. Tässä tarinassa iso nainen kantaa pientä miestä vaikka olalla.

Kehopositiivisuus keskiössä

Heidi Köngäs otti ennakkoluulottomasti aran asian, jolle nyt on muotisanakin, kehopositiivisuus. Ennen kaikkea huomio kiinnittyy kuitenkin Kaarina Hazardin ilmaantumiseen näyttämölle. Sittemminhän hänestä on tullut julkinen keskustelija ja vaikka mitä. Kuukausi sitten Hazard sai Venla-palkinnon käsikirjoitusosuudestaan pitelemättömään Myrskyn jälkeen -draamasarjaan. Oli hänellä siinä roolikin komisariona.

Hazardin tiukempien paikkojen ilme oli jo Liian paksu perhoseksi -debyytissä sama. Köngäs ehkä palastelisi Sisko Istanmäen pitkäkaarisen kirjan tänään hiotummin, mutta löytyisikö saman veroista roolitusta? Liisamaija Laaksonenkin ylenkatsovana anoppina on loistava.

Köngäs-katsottavan joukossa Areenassa on myös Virginie (2009). Hirvittävän kiinnostava on esimerkiksi varhainen tilannekomediasarja Hellapoliisit (1989), jota kirjoittivat Hesarista telkkariin ja kirjailijoiksi juuri loikanneet Köngäs ja Sinikka Nopola. Se kertoo keittiön pöydän ääressä elokuvaa suunnittelevista moderneista miehistä, joihin kuuluu Oiva Lohtander. He puhuvat naisista.

Liian paksu perhoseksi, to 8.2. Yle Areena

 

X