Sisällissodasta 1930-luvun lopulle – Kjell Westön romaaniin perustuva sarja vie vuosikymmenten takaiseen Helsinkiin

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Eccu (Jakob Öhrman) on rakastunut parhaan ystävänsä siskoon.

(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Kjell Westön romaani Missä kuljimme kerran vuosien 1906–1938 Helsingistä ilmestyi 2006, ja 2011 Peter Lindholm ohjasi siitä elokuvan ja kuusiosaisen tv-sarjan, joka nähdään nyt uusintana. Se sopii näin sisällissodan 100-vuotismuistovuonna, sillä kuvaahan romaani paljon juuri sisällissotaa Helsingin näkökulmasta.

Vaikka tarinan päähenkilöt ovat nuorta suomenruotsalaista porvaristoa, käsittelee Westö myös harvemmin kuvattua ihmisryhmää, suomenruotsalaista työväenluokkaa.

Jessica Grabowsky ja Oskar Pöysti pääosissa

Lindholmin valkokankaalla nähty elokuvasovitus oli aika hajanainen, mutta pitempi tv-sarja on dramaturgisesti eheämpi. Näyttelijätyö on hieman epätasaista, eikä elokuvan keinoin voi tietenkään luoda yhtä rikasta kuvausta vuosikymmenien takaisesta Helsingistä kuin Westön romaanissa.

Päähenkilöinä ovat sisarukset Lucie ja Cedi Lilliehjelm (Jessica Grabowsky ja Oskar Pöysti), Lucieen toivottomasti rakastunut Eccu (Jakob Öhrman) sekä työväenluokkainen Allu Kajander (Andreas af Enehielm).

Tapahtumat keskittyvät sisällissotaan ja sen jälkeisiin vuosiin ja päättyvät 1930-luvun lopulle, jolloin uuden sodan pilvet jo kertyivät taivaalle.

Missä kuljimme kerran, su 29.4. klo 21.00 Yle teema & fem

X