Helvetti soikoon – norjalaisen black metalin historia käsittelee ristiriitaista alakulttuuria rehellisesti

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Helvetti soikoon
Dokumentin aihetta käsitellään Mayhem-yhtyeen kautta. © Øyvind Ihlen / Norsk Rikskringkasting As / Yle
Norjalaista black metalia fanitetaan ympäri maailmaa, mutta se tunnetaan myös dramaattisesta menneisyydestään. Synkän genren luoneet muusikot kertovat dokumenttisarjassa, kuinka kaikki sai alkunsa.

On jo vanha vitsi, että norjalaiset taisivat ottaa black metalin synkät veisuut vähän turhan vakavasti. Siinä missä metallimusiikissa oli aiemmin hyödynnetty tehokeinona goottilaista kauhuromantiikkaa, alettiin Norjassa ottaa saatananpalvonta ja muu kuoleman kanssa flirttailu tosissaan.

Neliosaisessa Helvetti soikoon –dokumentissa kerrotaan äärimmäisyyksiin menneen musiikkityyliin historiaa Mayhem-bändin ympärillä vaikuttaneiden ihmisten kautta. Groteskin esiintymisen lisäksi luvassa on kirkonpolttoa ja kuolemaa.

1980-luvun alkupuolella perustettu Mayhem on syystäkin pahamaineinen. Dokumentissa bändissä soittaneet yhä elossa olevat jäsenet kertovat, kuinka vastakulttuuria edustaneen bändin touhut ajautuivat pelkästä uhosta ja tuskan ilmaisusta tekoihin.

Onneksi tarina kerrotaan skenen sisällä olleiden kautta, eikä ulkopuolelta kauhistellen. Näin syntyy rehellinen kuva ristiriitaisesta alakulttuurista, jonka häiritseviä piirteitä ei kuitenkaan lakaista maton alle.

Helvetti soikoon – norjalaisen black metalin historia, sunnuntai 3.10. klo 21.30, Teema & Fem

X