Hercule Poirot ratkoo jälleen rikoksia Agatha Christien dekkariin perustuvassa sarjassa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
John Malkovich esittää Hercule Poirotia.
John Malkovich esittää Hercule Poirotia. © Ben Blackall / Mtv3
Hercule Poirot -sarja Aikataulukon arvoitus on karhean realistinen, aikakauden erityispiirteitä ja asenteita osuvasti tallentava tv-työ.

Agatha Christien Hercule Poirot –dekkari Aikataulukon arvoitus ilmestyi 1936. Vuonna 1965 Frank Tashlin ohjasi siitä Yhdysvalloissa ensimmäisen elokuvaversion. 1990-luvun alkupuolella kirjasta tehtiin jakso suosittuun Poirot-televisiosarjaan, mestarietsivänä tietysti David Suchet. Nyt nähtävä kolmiosainen tv-sarja on viime vuodelta, ja muiden viimeaikaisten Christie-sarjojen tapaan alkuperäiseen tarinaan on tehty lukuisia muutoksia. Jopa Poirot’n henkilöhistoriaa ennen lontoolaiseksi yksityisetsiväksi ryhtymistä on radikaalisti muutettu.

Vuoteen 1933 sijoitettu käsikirjoitus on kiintoisa. Se esittää Poirot’n (mainio John Malkovich, kuvassa) vanhana ja väsyneenä entisenä suuruutena, joka alkaa saada epämääräisiä kirjeitä allekirjoituksenaan pelkkä A.B.C. Ja pian kirjeitä seuraa sarja aakkostettuja murhia. Muiden tuoreimpien Christie-sarjojen tapaan Aikataulukon arvoitus on karhean realistinen, aikakauden erityispiirteitä ja asenteita osuvasti tallentava tv-työ, jonka muutokset enemmän korostavat Christien tarinan perustaa kuin loukkaavat sitä.

Hercule Poirot: Aikataulukon arvoitus, ke 25.12. klo 21.00 Mtv3

Lue myös: Syyttömyyden taakka -uutuussarjan tumma ote rikastaa Agatha Christie-sovitusten kirjoa

X