Herkkuleffoja sunnuntaille: Animaatio Anomalisa ja tieteisdraama Stalker

Jaa artikkeliTilaa Seura
Charlie Kaufmanin kirjoittama ja yhdessä Duke Johnsonin kanssa ohjaama nukkeanimaatio kertoo henkisesti hajoavan Michaelin tarinan.
Charlie Kaufmanin kirjoittama ja yhdessä Duke Johnsonin kanssa ohjaama nukkeanimaatio kertoo henkisesti hajoavan Michaelin tarinan. © Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu
Yle Teeman sunnuntain elokuvatarjonnassa Oscar-ehdokkaanakin ollut aikuisten animaatio Anomalisa sekä filosofinen tieteisdraama Stalker.

Animaatio Anomalisa

Charlie Kaufmanin (Being John Malkovichin ja Tahrattoman mielen kirjoittajan) päänsisäisistä trippailuista saa vaikka minkälaisia tutkielmia, mutta ovat ne kokemuksinakin vaikuttavia. Anomalisan upea keksintö on ottaa muodoksi nukkeanimaatio, joka sinetöi lakonisuuden tunnun. Jälki on realistista, mutta tunnelma erittäin outo.

Vuorovaikutusguru Michael viettää hotelli-illan Cincinnatissa, jonne hän tuli luennoimaan asiakaspalvelusta. Michael ei tunne olevansa ollenkaan koossa, mutta hakee naisseuraa exästään ja arkailevasta Lisasta.

Kaufman ja animaattori Duke Johnson luovat kokonaisvaltaisen, jopa uraauurtavan virityksen teokseen. Kaufman kirjoitti Anomalisan alun perin näyttämökuunnelmaksi 2005, jo silloin samoille loistaville tulkeille David Thewlisille ja Jennifer Jason Leighille. Ihmisen eksistentiaalinen toilailu nousee filmissä aivan omalle levelilleen. JK

****½

Anomalisa, su 1.12. klo 13.00 Yle Teema & Fem

Salaperäiselle vyöhykkeelle sijaitsevan huoneen kerrotaan olevan paikka, jossa kaikki toiveet voivat toteutua.

Salaperäiselle vyöhykkeelle sijaitsevan huoneen kerrotaan olevan paikka, jossa kaikki toiveet voivat toteutua. Films Sans Frontieres / Yle kuvapalvelu

Tieteisdraama Stalker

Andrei Tarkovskin (1932-1986) eksistentialistiset tieteiselokuvat Solaris (1972) ja Stalker etsivät – eivät enempää tai vähempää kuin – ihmisyyden ydintä. Solariksen moninkertainen todellisuus jätti katsojan armeliaaseen epävarmuuteen, mutta Stalker ei peittele kyynisyyttään. Pilatun maailman keskelle aidattu toivon kipinä on sammumassa, ja siitä ihmiset saavat syyttää itseään.

Boris ja Andrev Strugatskin romaaniin perustuva Stalker kertoo salaperäiselle ja yliluonnollisia voimia omaavalle vyöhykkeelle matkaavista miehistä. Kielletylle alueelle lähtijöiden palkintona odottaa toiveet toteuttava huone – ihmisyyden tilan peili.

Matkaan lähtevän tiedemiehen (Nikolai Grinko) ja kirjailijan (Anatoli Solonitsyn) kyynisyys heijastaa älymystön rappiota. Heidän oppaanaan toimiva Stalker (Aleksandr Kaidanovski) on portinvartija, joka tietää, että vyöhykkeellä ihminen kohtaa lopulta sen, minkä on sisimmässään sinne vienyt. Tarkovskin maagiset kuvat hivelevät piestyä teollisuusmaisemaa, jonka varjoista kurkkivat moraalifilosofisten dilemmojen lisäksi reaalisosialismin haamut. MR

*****

Stalker, su 1.12. klo 14.30 Yle Teema & Fem

Lue myös: Apu – piirroshahmo vai painajainen? Dokumentti tarkastelee Simpsonien hahmoa

X