Herodeksen kadonnut hauta -dokumentin aiheeksi kasvaa Jeesuksen aikainen Juudean rakennustaide

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Herodeksen kadonnut hauta
Herodes Suuri oli Rooman alaisuudessa hallinnut Juudean kuningas vuodesta 37 eaa. kuolemaansa saakka. © National Geographic Television / Todd Wendel
Vuonna 2006 arkeologi Ehud Netzer uskoi löytäneensä Herodeksen hautapaikan. Häkellyttävät uudet löydöt ja tulkinnat saavat osan asiantuntijoista uskomaan, ettei hautaa olekaan vielä löydetty.

Herodes Suuri oli Juudean kuningas Jeesuksen syntymän aikoihin. Jälkipolvi muistaa hänet parhaiten Betlehemin lasten joukkomurhasta. Myöhempien tutkijoiden mukaan kyseistä verilöylyä ei todennäköisesti edes tapahtunut. Tästä huolimatta Herodes tunnettiin julmana, väkivaltaisena ja vainoharhaisena hallitsijana.

Uusintana esitettävässä dokumentissa paikannetaan kuninkaan viimeistä leposijaa. Tutkimusmatkaa johtaa Jerusalemin Heprealaisen yliopiston arkeologi Ehud Netzer. Haudan etsiminen on kuitenkin vain pelkkä apuväline, jolla juttu saadaan liikkeelle ja etenemään.

Dokumentin varsinaiseksi aiheeksi kasvaa Jeesuksen aikainen Juudean rakennustaide ja Herodeksen osuus siinä. Herodeksella oli tarkka silmä näyttävälle arkkitehtuurille, uusille innovaatioille ja rakennustavoille. Herodeksen kadonnut hauta kasvaakin mielenkiintoiseksi analyysiksi ihmisen kaksijakoisesta luonteesta.

Herodeksen kadonnut hauta, tiistai 9.8. klo 16.05, National Geographic

X