Hidden Figures – varjoon jääneet tuo esiin mustien amerikkalaisten unohdettua osuutta Yhdysvaltojen historiassa

Jaa artikkeli
Hidden Figures – varjoon jääneet
Janelle Monáe (vas.), Octavia Spencer (kesk.) ja Taraji P. Henson (oik.) tekevät hyvää työtä pääosissa, samoin kuin Kevin Costner sympaattisessa sivuroolissa.  © Fox 2000, 2016

Yhdysvaltojen historia on nähty lähes yksinomaan valkoihoisten historiana. Vain ajoittain on kiinnitetty huomiota siihen, että myös mustilla on ollut osuutensa tässä historiassa. Presidentti Trumpin hallintokaudella valkoihoisten asema on, jos mahdollista, vielä korostunut entisestään.

Enemmän tuottajana kuin ohjaajana tunnetun Theodore Melfin ohjaustyö Hidden Figures – varjoon jääneet on yksi aiheeltaan tärkeistä elokuvista, joissa on haluttu tuoda esiin mustien amerikkalaisten usein tahallisestikin unohdettua osuutta Yhdysvaltojen historiassa.

Elokuvassa on kyse mustista matemaatikkonaisista, jotka työskentelivät NASA:ssa 1960-luvulla, kylmän sodan avaruuskilpailun ollessa kuumimmillaan. Kilpailu Neuvostoliiton kanssa oli niin kova, että rotuerottelun aikakaudellakaan ei ollut varaa jättää mitään resursseja käyttämättä.

Margot Lee Shetterlyn kirjaan perustuva tositarina on hyvä esimerkki elokuvasta, jossa sanoma on onnistuneesti nivottu viihteelliseen kokonaisuuteen.

Hidden Figures – varjoon jääneet, la 3.8. klo 21.00 Sub

X