Hiljainen intohimo -elokuva on henkilökuvaus amerikkalaisrunoilija Emily Dickinsonista

Jaa artikkeli
Cynthia Nixon
Cynthia Nixon eläytyy ahdistuneen runoilijan Emily Dickinsonin rooliin. © Yle Kuvapalvelu

Amerikkalaisrunoilija Emily Dickinson (1830-86) syntyi varakkaaseen ja sivistyneeseen, arvoiltaan osin vapaamieliseen, mutta ankaraankin kotiin. Sinne hän myös aikuisiäkseen erakoitui, poistumatta ihmisten ilmoille, läheisenä lähinnä sisarilleen.

Aikalaistensa väheksymältä kärsimyksen tulkilta julkaistiin hänen elinaikanaan vain muutamia runoja, ja hänen elämäänsä tunnetaan rajallisesti.

Sisäisiin tuntoihin ja moraalisiin ristiriitoihin erikoistuneen Terence Daviesin henkilömuotokuva ei romantisoi itsellisen Dickinsonin askeettista ja rakkaudetonta elämää. Arvatenkin kirjoittajaohjaaja löytää näkemyksensä ytimen osin omien ahdistustensa ja pakkomielteittensä kautta.

Elokuvan älyllisesti sivistynyt ja ahdistuneestikin filosofoiva dialogi nojannee Dickinsonin tiettävästi hienostuneisiin, mutta pidättyväisiin kirjeisiin, joita on säästynyt huomattava määrä.

Pääosan tulkitsee Cynthia Nixon, osaava luonnenäyttelijä ja rohkea persoona, jonka roolityöstä aistii väkevän henkilökohtaisen ymmärryksen.

Hiljainen intohimo, pe 22.3. klo 21.00 Yle Teema & fem

X