Hiphopin klassikot syventyy musiikkilajin suurimpiin nimiin 

Jaa artikkeliTilaa Seura
Hiphopin klassikot, kuvassa Kanye West.
Hiphopin klassikot, kuvassa Kanye West. © AMC Studios International / Yle
The Roots -yhtyeestä tuttujen Questloven ja Black Thoughtin tuottama Hiphopin klassikot ei ala lajityypin alkulähteiltä 1970-luvulta, vaan esittelee aluksi 2000-luvun alkupuolen suurimman rap-tähden Kanye Westin.

Kaikki musiikinlajit nousevat jostain perinteestä. Niinpä hip hopinkin taustalla on mustan musiikin pitkä jatkumo spirituaaleista gospelin, bluesin ja jazzin kautta souliin ja funkiin. Hip hopin klassikkoteoksia esittelevä kuusiosainen sarja alkaakin osuvasti Kanye Westin (kuvassa) kappaleella Jesus Walks (2004), joka pohjautuu vanhaan gospeliin I Want Jesus to Walk with Me.

Jazzbasisti Curtis Lundy sovitti laulun huumeriippuvuudesta eroon pyrkivien kuorolle, ja kun West kuuli kuoron version, hän teki jotain ennenkuulumatonta: yhdisti räpin ja uskonnon kaunistelemattoman ajankohtaiseksi julistukseksi käyttäen pohjanaan Lundyn kuoroversiota.

The Roots -yhtyeestä tuttujen Questloven ja Black Thoughtin tuottama Hiphopin klassikot ei siis ala lajityypin alkulähteiltä 1970-luvulta, vaan esittelee aluksi 2000-luvun alkupuolen suurimman rap-tähden Kanye Westin. Jatkossa päästään myös 1980-luvun isojen rap-nimien Run DMC:n ja Queen Latifahin matkaan.

Lukuisat haastateltavat ja arkistopätkät tekevät kokonaisuudesta aika säläisen, mutta aiheensa laajahkona esityksenä sarja on toki tarkistamisen arvoinen etenkin, jos on kiinnostunut mustan musiikin kehityksestä.

Hiphopin klassikot, pe 5.3. klo 23.10 Yle Teema & Fem

Lue myös: Montage of Heck: Henkilökuva Kurt Cobainista

X