Historia: Hitlerin aikakausi -brittidokumentti vie aikaan jolloin hakaristi vaihtui Saksan viralliseksi lipuksi

Jaa artikkeli
Hitlerin aikakausi
Sarjassa käydään läpi tapahtumat arkistomateriaalin ja haastattelujen kautta. © Wild Bear Entertainment / Yle
Adolf Hitler nousi valtaan vuonna 1933 ja pysyi vallassa aina huhtikuulle 1945 asti. Miten hän onnistui hurmaamaan kansakunnan, viemään sen sotaan ja keskitysleirien kauheuksiin?

Kolmeosaisen vuoden 2020 brittidokumentin Hitlerin aikakausi päämäärä on olla niin perusesitys kuin mahdollista. Natsismin ajasta putkahtelee valtavasti erilaisia sivupolkuihin kohdistuvia dokumentteja, mutta toki ytimekäs yleiskuvauskin on silloin tällöin saatava aikaiseksi.

Ainahan tulee uudet sanat, vivahteet ja nostot. Selvimpänä se, että parikin asiantuntijoista katsoo juuri nyt relevantiksi käyttää sanontaa, että Adolf Hitler lupasi valtaa tavoitellessaan tehdä Saksasta jälleen suuren (”make Germany great again”). Tiedämme, mihin tuolla ammutaan.

Hitlerin aikakauden ensimmäinen jakso kattaa ajan vuoteen 1935 asti, jolloin titteli ”Führer” tuli käyttöön ja hakaristilippu Saksan viralliseksi lipuksi. Aina on aihetta pohtia, miten hulluna karjuva diktaattori sai otteeseensa maan, jonka työväenliike oli maailman vahvin ja yliopistot laadukkaimmat.

Toisaalta sarja tarkastelee vaiheita etäältä. Tragedioita ei yksilöidä. Se voi laimentaakin viestin perillemenoa vaikka koululaisille.

Historia: Hitlerin aikakausi, tiistai 16.11. klo 21.00, Teema & Fem

Lue myös: Neuvostojohtaja Josif Stalin ei suostunut uskomaan, että Hitler hyökkäisi – Näin Neuvostoliitto joutui sotaan housut nilkoissa

X