Historia: Neuvostoliitto 1922 – 1991 -dokumentissa tulee esiin paljon sellaista, minkä nyky-Venäjän johto mielellään kieltää

Neuvostoliittoa johdettiin keskusjohtoisesti, maatalous kollektivisoitiin ja maa käpertyi sisäänpäin. Miten tämä yhteiskunnallinen koe onnistui ja miten se lopulta päättyi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Neuvostoliitto perustettiin virallisesti joulukuussa vuonna 1922 ja maata hallitsi kommunistinen puolue ja sen valtaeliitti.

Neuvostoliittoa johdettiin keskusjohtoisesti, maatalous kollektivisoitiin ja maa käpertyi sisäänpäin. Miten tämä yhteiskunnallinen koe onnistui ja miten se lopulta päättyi?
Teksti: Pertti Avola

Neuvostoliitto oli lähes 70 vuotta kestänyt yhteiskunnallinen kokeilu, joka ehkä lähti sosialismin idealistisuudesta, mutta päätyi hyvin nopeasti kommunismin totalitarismiin. Neuvostoliiton historian kertominen kolmessa jaksossa merkitsee kaiken sullomista pähkinänkuoreen, mutta tulevatpahan ainakin pääkohdat selkeästi avatuiksi.

Ensimmäiseksi kerrotaan lyhyesti Venäjän vallankumouksesta ja keskitytään sitten Josif Stalinin hallintokauteen aina Saksan hyökkäykseen 1941 asti. Valokuvia ja arkistofilmejä näytetään, historioitsijat ja professorit selittävät. Paljon tulee esiin sellaista, minkä nyky-Venäjän johto mielellään kieltää, kuten Stalinin katastrofaaliset virheet maatalouden kollektivisoinnissa ja Saksan hyökkäysaikeiden analysoinnissa. Toisaalta asiantuntijat eivät maalaa Stalinia yksiselitteisesti psykopaattihirviöksi, vaan yrittävät nähdä yhteiskunnallisen terrorin ja vainoharhojen takana johtajan yritykset vahvistaa Neuvostoliittoa ja taata sen olemassaolon jatkuvuus. Silti, mokat antoivat synkän leimansa Neuvostoliiton historialle.

Toisessa jaksossa käsitellään Hrustsevin aikaa Stalinin jälkeen ja kolmannessa on vuorossa loppusuora Neuvostoliiton romahdukseen, jonka krapulasta maailma yhä kärsii.

Historia: Neuvostoliitto 1922 – 1991, tiistai 24.1. klo 21.00, Teema & Fem

X