Historia: Stonehengen salaisuus -dokumentti jättää yhä mysteerejä avaamatta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Stonehengen kivimonumentti on osin yhä mysteeri.
Stonehengen kivimonumentti on osin yhä mysteeri. © TV / Arte / BBC / Yle
Professori Alice Robertsin alkujuonto pursuaa ylisanoja ja virittää odotukset huippuunsa: onko nyt todellakin luvassa ainutlaatuisia paljastuksia Stonehengen synnystä ja kivien alkuperästä?

Oikeastaan ei. Tiedeohjelmien itsekehu on yleensäkin noloa, eivätkä paljastukset ole niin mullistavia kuin hehkutus antaa ymmärtää. Toki Robertsin ja arkeologi Mike Parker Pearsonin nelivuotiset tutkimustyöt ovat paljastaneet tarkempaa tietoa siitä mistä päin Walesia monumentin kivet ovat alkujaan peräisin. Ja että ne ovat ehkä vanhempia ja että niitä on aikojen saatossa siirrelty ja järjestelty useammin kuin on aiemmin arveltu. Nautittakoon ohjelman kertomasta näillä varosanoilla.

On myös lisättävä, että niin kuuluisa ja ainutlaatuinen kuin Stonehengen kivimonumentti onkin, ei vielä taida olla olemassa sitä dokumenttia, joka kriittisesti kertoisi mitä kaikkea nykyihminen on viimeisen sadan vuoden aikana tehnyt ylläpitääkseen turistikohteen vetovoimaa. Ja moni keskeinen arvoitus on edelleen yhä täysin auki.

Historia: Stonehengen salaisuus, ke 6.10. klo 19.00, TV1

Lue myös: Esihistoriallinen monumentti Stonehenge oli aikansa bilepaikka Etelä-Englannissa – Näin siellä juhlittiin

X