Historia: Venäjän kohtalonvaalit -dokumentti on kylmäävääkin katsottavaa vaikka lopputulos tiedetään

Mitkä taustavoimat saivat Boris Jeltsinin kannatuksen nousuun ja mikä oli lännen rooli vallan kulisseissa? Mitkä olivat vaalien seuraukset?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Vuonna 1996 Boris Jeltsin asettuu ehdolle Venäjän presidentinvaaleissa.

Mitkä taustavoimat saivat Boris Jeltsinin kannatuksen nousuun ja mikä oli lännen rooli vallan kulisseissa? Mitkä olivat vaalien seuraukset?
Teksti: Arto Pajukallio

Lopputulos tiedetään, mutta Venäjän kohtalonvaalit on silti jännittävää, kylmäävääkin katsottavaa. Ohjelma itsessään ei jossittele, mutta katsoja ei voi siltä välttyä. Entä jos asiat olisivat menneet toisin – mikä olisi voinut olla Venäjän suunta ja kohtalo?

Dokumentin kertaamat kohtalonvaalit ovat ne, joissa Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin pyrki uusimaan virkansa. Tehtävään suhtauduttiin aluksi hyväuskoisen huolettomasti, mutta todellisuuteen havahtumisen myötä kampanjaa uudistettiin, mukaan tuli uusia avustajia ja vetoapua saatiin ulkomailta. Monien lähipiiriläisten tuoreet haastattelut tuovat operaation käänteet liki.

Kalliin hinnan maksoivat Venäjän kansa ja tulevaisuus, kun kampanjaa piti rahoittaa ja Jeltsinin julkikuvaa kohentaa. Valtaisissa talousongelmissa painineen valtion omaisuutta myytiin liikemiesrahoittajille pilkkahintaan. Kuten niin moni muukin tuore yhteiskunnallinen dokumentti, myös Tim Toidzen kirjoittama ja Madeleine Leroyerin ohjaus on ranskalaista tuotantoa.

Historia: Venäjän kohtalonvaalit, keskiviikko 5.10. klo 19.00, TV1

X