Laadukas dokumenttisarja Vietnamin sodasta alkaa

Upeasta jazzhistoriikista tunnettu Ken Burns tarttuu suursarjassa napalmin lailla polttavaan aiheeseen. Se valottaa kunnolla, millaisten virhesiirtojen kautta USA pilasi suurvaltaimagonsa Vietnamin sodassa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kymmenosainen dokumenttisarja koostuu arkistomateriaalista, monista haastatteluista ja tunnettujen sotakuvaajien ottamista valokuvista.

Upeasta jazzhistoriikista tunnettu Ken Burns tarttuu suursarjassa napalmin lailla polttavaan aiheeseen. Se valottaa kunnolla, millaisten virhesiirtojen kautta USA pilasi suurvaltaimagonsa Vietnamin sodassa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jussi Karjalainen

Yhdysvallat junnasi Vietnamin sodassa 1960-luvun alusta vuoteen 1975 saaden kiivaaksi vastustajaksi myös oman nuorisonsa. Kymmenosaisessa Vietnamin sota -dokumenttisarjassa ovat asialla isojen hankkeiden Ken Burns (Jazzin vuosisata, 2001) ja Lynn Novick.

Amerikkalaisten motiivi kaukoidässä oli estää Pohjois-Vietnamin kommunistijohtajaa Ho Tši Minhiä laajentamasta valtaansa Etelä-Vietnamiin. Tätä estettiin niin törkeällä tilannetajulla, että napalmilla poltettujen kylien siviiliuhrien määrä oli kaksi miljoonaa – taistelijoita ei kaatunut näin paljoa.

Monta näkökulmaa

Sarjassa on horjumattoman hyvää, että myös vietnamilaiset kertovat seikkaperäisesti, miksi vihasivat USA:n puuttumista maan asioihin. Moninäkökulmaisuudella luodataan hienosti esimerkiksi Ap Bacin taistelu 1962. 12-vuotiaasta naskalista asti gerillana toiminut Le Quan Cong selostaa, kuinka energisoivasti usean helikopterin pudottaminen vaikutti. Se ei aiemmin ollut onnistunut Vietkong-sisseiltä.

Amerikkalaisten puolelta Ap Bacia avaavat yllätyksen jälkiä evakuoinut kapteeni James Scanlon ja Vietnam-kriittiseksi paikan päällä havahtunut kirjeenvaihtaja Neil Sheehan.

On vaikea asia, että USA:n sotatoimet käynnistyivät juuri oikeudentuntoisen John F. Kennedyn kaudella.

Sarja ymmärtää Kennedyn erehdyksiä. Löytyy sattumia ja jopa syntipukki. Se on Etelä-Vietnamin presidentti Ngo Dinh Diem sukulaisineen. Hän oli katolinen, joka vakavalla buddhalaisten syrjimisellä aivan tyrkytti ”neuvonantajina” maassa oleskelleille jenkkikenraaleille ajatusta, että heidän on syytä kaapata valta Diemiltä.

Sarja hyödyntää tietenkin sodan heijastumia populaarimusiikissa. Vietnamilaisten sissiaktiviteetti viritti vastarinnan tuulet myös maata rökittäneessä USA:ssa. Vietnam sytytti 1960-luvun. Avausjakson protestilaulu on Bob Dylanin A Hard Rain’s A-Gonna Fall.

Vietnamin sota

©YLE KUVAPALVELU

Lisänä Ylen omat ohjelmat

Teema täydentää aihetta torstaina kello 22.25 Ylen omilla Vietnam-ohjelmilla vuosilta 1968 ja 1979. Amatöörimäinen vanhempi reportaasi taivastelee Saigonin katuja musiikkinaan militaristinen Vietnam-hitti Ballad Of The Green Berets.

Uudempi ohjelma nostaa väistämättä tunteen, että Hanoi Rocks ideoi nimensä dokkarin osuudesta, joka kertoo yhdistyneen, sosialistisen Vietnamin keinoista hoitaa Saigonin heroiiniaddiktit. Tämähän on uutinen!

Huumenimen alkuperää pengottaessa on kerrottu Andy McCoyn nähneen tv:stä ”dokumentin Hanoissa jalostetusta heroiinista”. Tässä vuosi täsmää ja spiikit lukee Michael Monroen isä Pentti Fagerholm. Vietnamin rooli rockissa heitti näin häränpyllyä pasifismista heroinismiin.

Historia: Vietnamin sota, ti 9.1. klo 21.00 Teema & Fem

 

 

X