Historia: Vilnan juutalaisten pelastaja Anton Schmid laittoi henkensä peliin auttaakseen vainottuja juutalaisia

Satoja juutalaisia auttanut Saksan sotavoimien kersantti Anton Schmid joutui maksamaan työstä hengellään. Kuka tämä sankari oli ja miten hän toimi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Wehrmachtin kersantti Anton Schmid onnistui pelastamaan satoja juutalaisia Vilnan getosta.

Satoja juutalaisia auttanut Saksan sotavoimien kersantti Anton Schmid joutui maksamaan työstä hengellään. Kuka tämä sankari oli ja miten hän toimi?
Teksti:
Milla Olkkonen-Lind

Oskar Schindler lienee Steven Spielbergin elokuvan myötä tunnetuin juutalaisia salaa toisessa maailmansodassa auttanut henkilö. Nyt nähdään tarina toisesta, Schindleriä kahdeksan vuotta aiemmin Itävalta-Unkarissa syntyneestä inhimillisyyden sankarista.

Anton Schmid (1900–1942) kuljetti toisen maailmansodan aikana ainakin 300 juutalaista Vilnasta turvallisempaan gettoon. Saksan sotavoimien kersanttina Schmidillä oli pakettiauto ja mahdollisuus matkustaa melko vapaasti. Lisäksi hän auttoi vastarintaliikkeen tiedonkulussa ja jopa majoitti muutamia luokseen. Tarinalla on surullinen loppu: Schmid jäi kiinni, ja hänet teloitettiin ampumalla 13. huhtikuuta 1942.

Vilnan juutalaisten pelastaja -dokumentti ja sen kattavat haastateltavat tutkijoista tietokirjailijoihin ja holokaustista eloonjääneisiin piirtävät kuvan työteliäästä ja rohkeasta miehestä, joka ei arvottanut ihmisiä näiden uskonnon perusteella. Vuonna 1966 Schmidistä tuli ensimmäinen Wehrmachtin sotilas, jolle myönnettiin arvonimi Vanhurskaat kansakuntien joukossa.

Schmidin vastavoimana nostetaan esiin Vilnan teurastajana tunnettu geton komentaja Franz Murer. Hänet vapautettiin syytteistä Itävallassa 1960-luvun oikeudenkäynnissä, jota kuvataan myös elokuvassa Murer – erään oikeudenkäynnin anatomia (2018).

Historia: Vilnan juutalaisten pelastaja, keskiviikko 27.10. klo 19.00, TV1

X