Historia: Yhdysvaltojen kultakausi kertoo amerikkalaisesta unelmasta – ja sen kääntöpuolesta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Courtesy of Library of Congress / Yle
© Courtesy of Library of Congress / Yle
Kaksiosainen dokumentti kertoo aikakaudesta, joka oli edistyksen mutta myös suurten ristiriitojen ja levottomuuksien aikaa Yhdysvalloissa.

Nykyaikainen Yhdysvallat alkoi muovautua vuosina 1870–1900. Sisällissota oli ohi, rautatiet alkoivat yhdistää maata, teollisuus kasvoi ja Euroopasta vaelsi siirtolaisia paremman elämän perässä. Syntyi ajatus amerikkalaisesta unelmasta, mutta ilmi tuli myös sen kääntöpuoli: kuinka harvat rikastuivat suhteettomasti ja massoille ei jäänyt juuri mitään.

Luokkaerot kasvoivat suhteettomiksi ja osattomat työläiset alkoivat vaatia oikeuksiaan. Esitystapa on tuttu: vanhojen valokuvien ja arkistofilmien lomassa historioitsijat selittävät ajanjakson erityispiirteitä. Tyyli on asiallista ja selkeää, mutta hivenen kuivakkaa. Onneksi itse analysoinnin kohde on elävä ja mielenkiintoinen ja omalla tavallaan tarjoaa sillan oman aikamme pahasti polarisoituneisiin Yhdysvaltoihin.

Sarjassa esitellään myös henkilöitä, jotka loivat modernin Amerikan ja rikastuivat näin tehdessään. Heitä olivat muun muassa teräsparoni Andrew Carnegie ja pankkiiri J.P. Morgan sekä rautateillä rikastuneet John D. Rockefeller ja Cornelius Vanderbilt.

Historia: Yhdysvaltojen kultakausi, tiistai 20.9. klo 21.00, Teema & Fem 

X