Historiallinen dokumentti Neuvostoliittoa johtaneesta Nikita Hruštšovista

Lähikuvassa Nikita Hrushtshov
© Yle kuvapalvelu

Uusi dokumentti Neuvostoliittoa 1953–1964 johtaneesta Nikita Hruštšovista (kuvassa) on kokonaisuus, joka vetää. Tämä johtuu osin Hruštšovin puheliaasta pojasta Sergeistä, jolle on langennut kommentaattorin paikka parissakymmenessä neuvostovaltiota luotailleessa ohjelmassa. Ja sehän alkaa sujua.

Erityisen välitön tuntu tulee puoluejohtajan Yhdysvaltain matkaan vuonna 1959. Valtiovierailu kesti peräti kaksi viikkoa, joiden aikana parikymppisen Sergein kaitafilmikamera surrasi Nykistä Hollywoodiin. Myös pojantytär Nina on mukana saksalaisohjelmassa.

Nikita Hruštšovin rooli Neuvostoliiton historiassa oli jännittävä taitekohta. Vaarattomana kilpailijana pidetty Hruštšov pääsi ikäänkuin livahtamaan Stalinin seuraajaksi ja julkisti Stalinin väärinkäytökset. Ohjelmakin käyttää Hruštšovista sanaa lupsakka. Sama mies räiskähteli kuin Trump ja paukutti kengällä pöytää YK:ssa.

Nikita uskoi neuvostojärjestelmän kiitävän vauhdilla kapitalismin ohi, mutta vei ydinaseet USA:n iholle Kuubaan.

Historia: Lähikuvassa Nikita Hrushtshov, ma 21.10. klo 19.00 Tv1