Historiallisessa Ruusun nimi -sarjassa taistellaan maallisesta ja kirkollisesta vallasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Yle
© Yle
Italialaisen semiotiikan professorin Umberto Econ 1980 ilmestynyt esikoisromaani Ruusun nimi oli yksi 80-luvun menestyneimmistä kirjoista. Se on eräänlainen postmoderni älyllinen murhamysteeri, joka on sijoitettu vuoristossa sijaitsevaan benediktiiniluostariin vuonna 1327.

Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan hallitsija Ludvig ja paavi Johannes XXII taistelevat maallisesta ja kirkollisesta vallasta. Fransiskaanimunkki Baskervillen William lähetetään benediktiiniluostariin ottamaan osaa väittelyyn kirkon ja keisarin edustajien välillä. Sitten luostarin munkkeja alkaa mystisesti kuolla.

Jean-Jacques Annaud ohjasi Econ romaanista elokuvan 1986, tähtenään Sean Connery.

Nyt uusintana esitettävässä saksalais-italialaisessa tv-sarjassa ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajana on italialainen tv-veteraani Giacomo Battiato, jonka ensimmäinen tv-työ Marseillen poika (1975) oli meilläkin suosittu. Williamin roolissa on John Turturro ja hänen päävihollisenaan, inkvisiittori Bernardo Guina nähdään Rupert Everett.

Vaikka pitkään sarjaan mahtuukin paljon enemmän kuin kaksituntiseen elokuvaan, näyttää keskuksena nytkin olevan enemmän jännityselementit kuin Econ romaanin monet hienovaraisemmat kerrostumat.

Ruusun nimi, pe 14.1. klo 23.10, TV1

X