Hitchcockin vakoilutrilleri Revitty esirippu tarjoaa sujuvaa kerrontaa maaseutumiljöössä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Revitty esirippu
Julie Andrews ja Paul Newman näyttelevät Alfred Hitchcockin vakoilujännärin päärooleissa. © Yle
Vakoilutrilleri oli suosittu lajityyppi kylmän sodan aikaisessa jenkkielokuvassa. Myös Alfred Hitchcock päätti yrittää – varsinkin kun edellinen työ, psykologinen jännäri Marnie – vaarallisella tiellä (1964) oli otettu huonosti vastaan.

Revityssä esiripussa amerikkalainen tiedemies (Paul Newman) loikkaa morsiamensa (Julie Andrews) yllätykseksi Itä-Saksan puolelle. Mutta asiat eivät olekaan aivan sitä, miltä näyttävät.

Alfred Hitchcock keskittyy enemmän yksilötarinaan kuin suurvaltojen välisiin suhteisiin. Näin lajityyppiä monesti otteessaan pitävä propagandistinen luonne on höllentynyt.

Hitchcockmainen kerronta on aidoimmillaan maaseutumiljöössä tapahtuvassa pitkitetyssä tappokohtauksessa. Väkivalta iskee brutaalina keskellä arkista aherrusta ja kuolemantyötä tekevinä astaloina toimivat jokapäiväiset esineet.

Muutoinkin kerronta on sujuvaa, vaikka ei yllä ohjaajamestarin huippuvuosien tasolle. Aikalaisarviot lyttäsivät elokuvan turhan jyrkästi. Revitty esirippu ei ole lainkaan surkein aikakautensa vakoilujutuista.

***

Revitty esirippu, perjantai 5.8. klo. 21.25, Teema & Fem

X