Hopeatähti -lännenelokuvassa kyynistynyt mies palaa vähitellen yhteisön jäseneksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Hopeatähti
Seriffi Morg Hickman (Henry Fonda, oik.) koulii kokemattomasta Ben Owensista (Anthony Perkins) lainvalvojaa. © Paramount Pictures

Anthony Mann (1906-1967) oli 1950-luvun merkittävimpiä westernohjaajia. Yleensä Mannin elokuvien pääosassa oli James Stewart, mutta Hopeatähdessä keskeisen roolin vetää Henry Fonda. Hän on entinen sheriffi ja nykyinen palkkionmetsästäjä Morg Hickman, joka päätyy koulimaan kokematonta nuorukaista Ben Owensia (Anthony Perkins) sheriffin töihin.

Psykologisen westernin varsinainen teema on kyynistyneen, yhteisön ulkopuolelle asettautuneen miehen vähittäinen paluu yhteisön jäseneksi. Samalla se on elokuva vastuunkannosta ja niistä säännöistä, joita yhteisö tarvitsee pysyäkseen kasassa ja inhimillisiä arvoja kunnioittavana. Henry Fonda on tutun suvereeni entisen minänsä asteittain löytävänä palkkionmetsästäjänä ja Perkins vetää sen hermoillaan elävän nuoren miehen roolin, joka lopulta kulminoitui Psyko-elokuvan Norman Batesiin.

Veteraani Dudley Nicholsin käsikirjoitus kerää lännenelokuvan tutuista aineksista omintakeisen kokonaisuuden ja Elmer Bernsteinin musiikki säestää tapahtumia napakasti. Sävykkäästä mustavalkokuvauksesta vastasi Loyal Griggs, joka muutama vuosi aiemmin sai Oscarin Etäisten laaksojen miehen kuvauksesta.

Hopeatähti, to 7.11. klo 20.55 Yle Teema & Fem

X