Huippunäyttelijä analysoi työtään: Lähikuvassa Isabelle Huppert, pitsinnyplääjä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Lähikuvassa Isabelle Huppert
Isabelle Huppert näytteli läpimurtoroolissaan ujoa ja hiljaista 18-vuotiasta. Jo silloin hän tulkitsi taitavasti roolihahmon sisintä. © Jupiter Communications / Yle Kuvapalvelu
Haastatteludokumentti Lähikuvassa Isabelle Huppert antaa lisäeväät myös näyttelijän läpimurtoelokuvan Pitsinnyplääjän katsomiselle.

Taiteilijadokumentti Lähikuvassa Isabelle Huppert on lumoavaa katsottavaa.

”Näyttelijä muuttaa heikkouden hyveeksi. Hauraudesta tulee voimaa, ujoudesta varmuutta. Näytteleminen on vähän kuin tähteiden lämmittämistä.”

Näyttelijä kertoo ammatistaan ja analysoi työtään viisaasti, harkitusti, oivaltavasti. Hän kiteyttää rooleja, kommentoi yhteistyökumppaneita ja osoittaa ymmärtäväistä kunnianhimoa jo varhaisissa haastattelukatkelmissa.

Ranskalainen Isabelle Huppert on tehnyt myös englanninkielisiä amerikkalaistuotantoja, mutta tarkastelee niitäkin eurooppalaisena taiteilijana. Poissaololla loistavat amerikkalaiset ylisanat, kertaakaan ei dokkarissa taideta käyttää sanoja tähti, suosio tai menestys. Saati puhuta rahasta.

Huppert lausuu tiivistettyjä näkemyksiään monista ohjaajista, joiden kanssa on työskennellyt, mutta ei turhaan arvota heitä. Näyttelijäkollegat jäävät sivuun ohjelman paneutuessa näyttelijän sisäiseen työhön ja vuorovaikutukseen ohjaajan kanssa.

Elokuvanäytteissä toki nähdään otteita yhteistyöstä kollegojen kanssa, väkivaltaisiakin kohtauksia, mutta niitä ei tässä yhteydessä tarvitse puida kaikkien asianomaisten kannalta.

Isabelle Huppert: Läpimurtorooli sulkeutuvana naisena

Pariisissa maaliskuussa 1953 syntynyt Isabelle Huppert tottui jo lapsena isän kaitafilmikameraan, ja tyttärensä suunnitelmia kuin ennalta vaistonnut äiti auttoi pääsemään uralla alkuun.

Nuorempana pisamakasvoisen punapään kansainväliseksi läpimurroksi osoittautui sveitsiläisen Claude Gorettan ohjaama luonnetutkielma Pitsinnyplääjä (La dentellière, 1977), joka nähdään televisiossa nyt 29 vuoden tauon jälkeen.

Huppertin esittämä ujo ja hiljainen 18-vuotias kauneussalongin assistentti lähtee pienelle rantalomalle työtoverinsa ja ainoan ystävänsä kanssa. Matkallakin yksin jäävä tyttö kohtaa pariisilaisen kirjallisuuden opiskelijan (Yves Benyton).

Arat kokemattomat nuoret tuntevat vetoa toisiinsa, mutta suhteen vakiintumiseen ei pidemmän päälle ota löytyäkseen oikeita sanoja ja tekoja – tai tunteita ja tahtoa.
Tätä sulkeutumista Huppert tulkitsi hienosti, ja hänestä kehkeytyi yksi aikansa arvostetuimmista luonneroolien näyttelijöistä. Kasvojen klassisissa piirteissä ei korostettu yksinkertaistettua perinteistä ”kauneutta”, vaan roolihahmojen sisintä.

Palkintoja ropisee

Tuota osaamista arvostaviin ohjaajiin ovat kuuluneet muun muassa elokuvataiteen uudistajat Jean-Luc Godard ja Michael Haneke sekä uuden aallon kamaritaiteilija Claude Chabrol, jonka kanssa Huppert teki seitsemän yhteistä elokuvaa.

Myös teatterinäyttämöillä esiintynyt Isabelle Huppert on paneutuvalla tyylillään innoittanut monia nuorempia kollegoja.

Tunnustusta ja palkintoja on kertynyt runsaasti. Parhaan naisnäyttelijän Césarista kilvoittelemaan hänet on nostettu ennätykselliset 16 kertaa.

Tuon pystin hän voitti kahdesti, kuten myös palkinnot Cannesissa, Venetsiassa ja Euroopan parhaana näyttelijänä.

Vuoden 2016 raiskausdraama Elle toi Yhdysvalloista Kultaisen maapallon, Oscar-ehdokkuuden ja lukuisia festivaalipalkintoja.

”Sitä roolia en pystyisi tekemään enää uudelleen”, sanoo Huppert.

Lähikuvassa Isabelle Huppert, la 26.9. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Ikääntymisestä nauttiva Janne Kataja juontaa Kuutamolla -ohjelman uusia jaksoja

X